Wat gebeurt er allemaal in de lente?

0
1483
lente

De lente is eindelijk weer begonnen en we kunnen de winter volledig achter ons laten. Tijd voor zon, buiten zijn en genieten. Bij de lente komen ook standaard de lentekriebels weer naar boven maar wat zijn dat nou eigenlijk? En wat gebeurt er allemaal precies in de lente? Dat lees je in dit artikel.

Officiële datum van de lente

Het voorjaar begint op 20 maart en eindigt op de langste dag van het jaar, 21 juni. En die langste dag van het jaar heeft heel veel te maken met de lente, al zou je eerder aan de zomer denken. Het woord lente is namelijk afgeleid van het woord ‘lang’. oorspronkelijk betekent lente dan ook ‘het lengen der dagen’ en dat is dan ook exact wat er gebeurt in het voorjaar.

De natuur en de dieren

Typerend voor de lente, is dat er meer groen te zien is. Planten en bomen hebben veel natuurlijk licht nodig om te kunnen groeien. Doordat in het voorjaar de dagen langer worden is er dus ook meer licht, waardoor alle bloemen, planten en bomen weer beginnen te groeien. Krokussen en narcissen staan in bloei, er komen weer blaadjes aan de bomen en het gras wordt weer langer en groener.

Ook is dit voor veel dieren het moment om weer wakker te worden. Ze ontwaken uit hun winterslaap en in de natuur kunnen ze weer veel voedsel vinden om aan te sterken. Denk hierbij aan de egel en de beer, maar ook verschillende soorten slangen en schildpadden houden elk jaar een winterslaap.

Ook de trekvogels komen in het voorjaar weer terug naar Nederland. Ze hebben in de winter de kou ontvlucht en zijn naar het zuiden getrokken, maar komen nu weer terug om de te hete temperaturen in het zuiden te vermijden.

De lente zorgt voor geluk

Niet alleen zie je meer bloemen, dieren en planten, maar ook gelukkige mensen zijn er veel meer in de lente. De dagen zijn langer aan het worden en er is meer zon, waardoor de lentekriebels naar boven komen. Dit komt door de aanmaak van serotonine en dopamine. Deze stofjes zorgen er bij mensen voor dat jij je opgewekt en gelukkig voelt.

Daarnaast worden mensen ook actiever in de lente. Denk maar aan de grote voorjaarsschoonmaak, die veel mensen houden aan het begin van het voorjaar. Maar ook gaan ze vaker naar buiten nu het beter weer is. Ook start in de lente het campingseizoen weer, dus iedereen met een vaste staplek zal in het weekend daar aanwezig zijn om hun stacaravan klaar te maken voor de zomer.

Lees ook: Positief worden kun je leren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here