Veel haaruitval? Zo los je het op!

0
1832
vrouw met haaruitval

Het is heel normaal om regelmatig wat haar te verliezen. Meestal verlies je dagelijks wat haren. Dit valt doorgaans niet echt op. Het gaat slechts om een paar haren. Vaak merk je dit pas wanneer je naar je kam of borstel kijkt. In sommige gevallen kan haaruitval echter heel extreem zijn. Zelfs zo extreem dat er kale plekken ontstaan. In dat geval is het goed om de oorzaak te achterhalen en een oplossing te bedenken. Extreme haaruitval is namelijk vaak een teken van een slechte(re) gezondheid.

Om haaruitval te voorkomen en te behandelen is het noodzakelijk om de oorzaak te achterhalen. Maar wat kan de oorzaak zijn van jouw haaruitval? En hoe los je dit op? Hier lees je alles wat je moet weten.

Stress

Wist je dat stress een enorm effect kan hebben op de gehele gezondheid? Wanneer het stressniveau niet tijdig daalt, kan dit op alle lichaamsdelen effect hebben. Zelfs op het haar. Stress verhoogt namelijk het adrenalinegehalte in het lichaam. Adrenaline is noodzakelijk om in stresssituaties op scherp te staan en snel te reageren. Wanneer je nerveus bent voor een presentatie kan dit heel goed helpen. Wanneer het om chronische stress gaat, dan staat je lichaam iedere dag onder enorme druk. In dat geval kan haaruitval versterkt worden. Ook omdat de doorbloeding van de hoofdhuid hierdoor verzwakt raakt.

Stress kan je natuurlijk nooit geheel voorkomen. In sommige situaties is een beetje stress zelfs wel goed. Maar wanneer je iedere dag met veel stress te maken hebt, dan is het wellicht goed om hier hulp voor te zoeken. Het is voor niemand goed als je continu met enorme stress te maken hebt. Neem daarom vroegtijdig contact op met de huisarts of psycholoog. Op die manier pak je de directe oorzaak van het haaruitval aan en zal je merken dat dit – zodra de stress afneemt – vanzelf weer minder wordt. Je kunt je haar ondertussen wel wat ondersteunen door bijvoorbeeld Kérastase shampoo te gebruiken.

Na de zwangerschap

De meeste vrouwen krijgen ook na de zwangerschap met veel haaruitval te maken. Dit is gelukkig heel normaal en heeft te maken met de verandering van hormonen en het feit dat je tijdens de zwangerschap nauwelijks haar verliest. Al dat extra haar wordt vervolgens afgestoten na de zwangerschap. Dit duurt normaal gesproken zo’n vier maanden. Vervolgens zal het minder worden. Maak je dus niet al te druk om haaruitval na de zwangerschap. Het lijkt meestal meer dan het in werkelijkheid is.

Blijft het aanhouden en merk je dat het haaruitval wel erg extreem is? Bijvoorbeeld omdat je zelfs kale plekken krijgt? Dan is er mogelijk nog iets anders aan de hand. Twijfel je? Neem dan contact op met een arts.

Haaruitval door ijzertekort

Een van de meest voorkomende oorzaken van haaruitval is een ijzertekort. Door ijzertekort krijg je heel dun haar. Haar wat tegelijkertijd snel afbreekt. Zit je niet lekker in je vel? Heb je weinig energie en last van haaruitval? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met een arts. Deze kan middels bloedonderzoek een ijzertekort uitsluiten en indien nodig aanpakken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here