Zo creëer je een gezondere levensstijl zonder jezelf al te veel te ontzeggen

0
1228
gezonde levensstijl

Gezond leven staat vaak haaks op wat we graag zouden willen. Natuurlijk willen we allemaal over een goede gezondheid beschikken. Dat betekent echter niet dat we ook alle lekkernijen willen staan of een wijntje bij het diner afslaan. En een bezoekje aan de sportschool in Breda? Daar is ook al maanden niets meer van terecht gekomen. Niet omdat we het niet willen, maar omdat de verleidingen gewoon veel te groot zijn. Toch is het wel belangrijk om meer aan de gezondheid te doen. Juist na de coronapandemie moet duidelijk zijn hoe belangrijk het is om over een gezond en fit lichaam te beschikken.

Gelukkig is gezond leven echt niet zo moeilijk als het lijkt. Je kunt eenvoudig een gezondere levensstijl voor jezelf creëren zonder jezelf al te veel te ontzeggen. Genieten op z’n tijd moet best kunnen. Hier volgen enkele tips om eenvoudig gezonder te leven én ook gewoon te genieten.

80/20 regel voor het eten

Gezond en verantwoord eten legt natuurlijk de basis voor een gezond lichaam. Je bent wat je eet. Toch moeten we hier direct een kanttekening bij plaatsen. In onze samenleving zijn we vaak opgevoed met het idee dat sommige voedingsmiddelen ongezond zijn en er ook gezonde keuzes zijn. Hoewel het inderdaad klopt dat het ene product meer suikers en calorieën bevat dan het andere, betekent dit niet dat dit ook direct ongezond is. Zolang je de juiste balans vindt, kun je elke keuze maken die je wilt. Al het eten is er om energie te bieden. Er is dus eigenlijk geen goed of fout.

Natuurlijk is het wel de bedoeling dat je de juiste balans vindt tussen bijvoorbeeld suikerhoudende producten en producten met goede vetten. Dit doe je bijvoorbeeld via de 80/20 regel. Dat betekent dat je 80 procent van de dag ‘verantwoorde producten’ eet en 20 procent van de dag mag genieten. Een koekje bij de koffie? Dat kan dus gewoon nog steeds.

Meer bewegen betekent meer genieten

Zeker als je op gewicht wilt blijven of misschien zelfs wel wilt afvallen, kan het frustrerend zijn om veel lekkernijen te laten staan. Het is echter een feit dat je minder calorieën zult moet eten om af te vallen. Dat betekent dus ook wel eens jezelf iets ontzeggen. Gelukkig kan daar ook iets op verzonnen worden. Calorieën staat namelijk gewoon voor de energiebehoefte van je lichaam. Wanneer je een zittend beroep hebt en verder niet echt sportactiviteiten onderneemt, dan zal je een stuk minder verbranden dan iemand die vaak in de sportschool te vinden is. Dat betekent dus ook dat je minder kunt eten. Als jij heel veel waarde hecht aan lekkernijen en tegelijkertijd je gewicht wilt behouden, dan kan een lidmaatschap bij de plaatselijke sportschool ook écht verschil maken.

Verminder alcoholgebruik

Alcohol biedt geen enkel voordeel voor het lichaam. Het lichaam vindt het lastig om de stoffen te verwerken en het kan zelfs blijvende schade aanrichten. Daarnaast bevat alcohol heel veel calorieën en onnodige suikers. Een avondje stappen kan een weekje diëten dan ook al helemaal in disbalans brengen. Het is dan ook goed om alcoholgebruik te vermijden of in elk geval te verminderen tot bijvoorbeeld één keer in de maand. Je lichaam zal je er dankbaar voor zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here