Koolhydraatarm eten met de Kerst

0
224
kerst

Volg je een koolhydraatarm dieet? Dan kan het goed zijn dat je een beetje opkijkt tegen de aankomende feestdagen. Misschien weet je niet goed wat je op tafel moet zetten of maak je je zorgen over het eten bij familie waar je heen gaat. Toch is dit helemaal nergens voor nodig. Kerst draait er vooral om dat je geniet met je familie en andere dierbaren. Het draait niet allemaal om eten natuurlijk, maar vooral om het samenzijn, gezelligheid en genieten. Doe samen spelletjes, maak een lekkere frisse wandeling, kijk een kerstfilm of zet muziek op en ga lekker samen dansen.

Kerst menu samenstellen

Laten we eerst voorop stellen dat je tijdens de Kerst echt niet streng voor jezelf hoeft te zijn maar, je moet natuurlijk ook niet helemaal los gaan. Doe je dat wel, dan is de kans aanwezig dat je na de feestdagen weer op hetzelfde gewicht zit als voordat je begon met het dieet, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Je mag bepaalde dingen niet wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt, maar gelukkig zijn er ook nog genoeg dingen waar je wel van mag genieten! Daarom hoeft het samenstellen van het kerstmenu ook helemaal niet zo lastig te zijn. Nee, je kan niet beginnen met een stokbroodje met kruidenboter, maar daar zijn genoeg alternatieven voor te vinden. En die aardappelkroketjes? Geloof me, die ga je echt niet missen! En als je er wel een paar wil, dan doe je dat gewoon. Zo lang je maar niet doorslaat en de koolhydraten weet te beperken is er niks aan de hand.

Ga je bij iemand anders eten, dan heb je geen invloed op het kerstmenu. Wel kun je aangeven dat je liever geen koolhydraten eet, zodat de ander daar wellicht rekening mee kan houden. Wel is het verstandig voor koolhydraatarme alternatieven te zogen als je denkt dat het voor jou minder goed geregeld is. Zorg dus dat je zelf ook wat lekkers meeneemt, zodat je dat op tafel kan zetten voor het geval er voor jou niks is.

Menu ideeën

Hieronder vind je een aantal ideeën voor het menu, uiteraard kun je dit zelf aanpassen als je dat wilt. Zie je ergens vis staan, dan kun je daar ook vlees van maken of er een vegetarische variant van maken, en andersom werkt het net zo.

Mozzarella crème met tomaat en avocado

Een heerlijk Italiaans trio, maar dan koolhydraatarm. Per portie zitten er 2,3 gram koolhydraten in, en van dit recept kun je 4 porties maken. Heerlijk als voorgerecht!

  • 1 bol mozzarella
  • 125 ml slagroom
  • 1 eetlepel pesto
  • Halve avocado
  • Citroensap
  • 100 gram tomaten
  • Peper
  • Zout
  • Tabasco

Pluk de bol mozzarella tot je kleine stukjes hebt en doe dit in een kom samen met de slagroom en een klein beetje zout. Pureer dit vervolgens tot je een egale mousse hebt. Vervolgens snijd je het vruchtvlees van de avocado in kleine blokjes en hier doe je een beetje citroensap overheen. Verdeel deze blokjes over 4 glazen. Maak daarna van een eetlepel pesto en een beetje mozzarella mousse een dressing en lepel dit over de blokjes en strijk het glad. Zet de glazen nu afgedekt in de koelkast. Een kwartier voor het opdienen uit de koelkast halen zodat het op temperatuur kan komen. Snijd nu de tomaten in parten en doe dit in een kom, samen met het zout, de peper en een beetje tabasco. Pureer dit tot je een schuimige substantie hebt. Verdeel dit vlak voor het serveren over de glazen en top het af met een beetje pesto.

Zalmtartaar

Deze tartaar bevat 2,5 gram koolhydraten per portie en van dit recept kun je vier porties maken. geen fan van zalm? Vervang het dan door gerookte kip. De mierikswortel kun je dan het beste vervangen voor een dressing met dille en mosterd.

  • 2 eetlepels mayonaise
  • 150 gram gerookte zalm
  • 2 eetlepels mierikswortel of mosterd
  • 1 citroen
  • 2 eetlepels roomkaas
  • 150 gram zalm
  • Halve komkommer
  • 1 stengel bosui
  • 2 eetlepels dille + garnering
  • 1 eetlepel peterselie
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Peper
  • Zout

Meng eerst de mayonaise met de roomkaas en de mierikswortel of mosterd voor de dressing. Rasp vervolgens de citroen en doe dit in een bakje, het sap van de citroen gebruik je om de dressing mee op smaak te brengen. Snijd nu allebei de stukken zalm in stukjes, verwijder de zaadlijst van de komkommer en snijd deze in kleine blokjes. Snijd vervolgens de bosui in dunne ringen. Hak nu de kappertjes, de dille en de peterselie.

Meng de zalm met de komkommer, bosui, de kruiden, kappertjes, een beetje citroensap en wat olijfolie. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de tartaar in vieren en schep dit in een kookring of een kommetje. Druk stevig aan. Verwijder nu de vorm, doe er een beetje dressing over en maak het af met een takje dille. De overige dressing kun je in een schaaltje apart serveren.

Garnalen met kerst cocktail dip

Dit heerlijke klassieke gerecht bevat maar 1 gram koolhydraten per portie, wat natuurlijk perfect past bij een koolhydraatarm dieet. Uit dit recept haal je vier porties.

  • 200 gram grote, gekookte garnalen
  • 1 eetlepel bosui
  • 1 stukje rode peper of sambal naar smaak
  • 4 eetlepels Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel tomatenketchup
  • Paprikapoeder
  • Limoensap
  • 2 druppels zoetstof
  • Zout

Reken per persoon tussen de 4 en 8 garnalen. Dit is afhankelijk van de grootte van de garnalen, of je er nog iets anders naast eet en welke gang het is. Dient dit als voorgerecht, dan heb je aan 4 garnalen waarschijnlijk genoeg.

Snijd de bosui in hele fijne stukjes en hak de rode peper klein. Meng dit met de Griekse yoghurt, mayonaise, tomatenketchup, paprikapoeder, zoetstof en een beetje limoensap. Indien nodig kun je ook zout toevoegen. Dep vervolgens de garnalen droog als dit nodig is. Verdeel de cocktailsaus over 4 kommetjes en serveer de garnalen hierin.

Lees ook: Wat zijn de voordelen van avocado’s?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here