Energiek de winter in met voeding vol vitaminen, gezonde vetten en groenten

0
51
groentesoep in de winter

De herfst is in aantocht en binnenkort staat de winter op de stoep. Heb jij in deze tijd van het jaar ook wel eens last van een winterdip? Ofwel, een periode waarin je sneller vermoeid bent, je minder goed kunt concentreren en je lusteloos voelt? Door goed te letten op je leefstijl en je voeding, kun je een winterdip tegengaan. Gezond en gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf levert je een flinke gezondheidswinst op, omdat je op die manier alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Binnen de vakken van de Schijf van Vijf kun je lekker veel creativiteit kwijt, bijvoorbeeld door een vleesgerecht eens af te wisselen met een vegetarische variant.

Door groenten te grillen of een salade te maken, kom je gegarandeerd aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 250 gram groenten. In dit blog inspireren we je met twee overheerlijke recepten boordevol vitaminen, gezonde vetten en groenten, waarmee je de winter gezond en wel doorkomt.

Zalm met paprika en saffraanrijst

Om deze smaakvolle maaltijd met een luxe touch te bereiden, hoef je niet lang in de keuken te staan. Voor dit gerecht kun je bijvoorbeeld basmatirijst gebruiken. Deze rijstsoort dankt zijn naam aan de aangename geur. Het woord basmati is namelijk afgeleid van ‘vasmati’ uit het Sanskriet en betekent geurig. Door de rijst met saffraan te koken, smaakt het iets zoeter en krijgt het een mooie gele kleur. Omdat rijst vitamine-B, eiwitten en mineralen zoals kalium en fosfor bevat, past het uitstekend in een gezond voedingspatroon. Ook de haricots verts, paprika, kappertjes, rode ui en citroen in dit recept, zitten boordevol gezonde vitaminen. De zalm maakt het gerecht helemaal compleet en is niet alleen lekker, maar ook ontzettend gezond. De omega 3-vetzuren in deze vette vis helpen je namelijk te beschermen tegen hart- en vaatziekten.

Boerenkool-ovenschotel met worst

Een typische wintergroente die van september tot maart wordt geoogst, is boerenkool. De groente is heel gezond en is rijk aan vitamine A en C, vezels en mineralen. Daarom wordt boerenkool ook wel superfood genoemd. Niet voor niets bereiden veel mensen er in de winter een lekkere stamppot mee. De aardappelen die je daarbij nodig hebt, komen je gezondheid ook ten goede. Naast koolhydraten, leveren die – vooral in de schil- veel vezels. Ook bevatten aardappelen vitamine B6, vitamine C en in kleinere hoeveelheden ook andere B-vitaminen. Verder zitten er in aardappelen calcium, fosfor en kalium. Wil je boerenkool eens een vernieuwende twist geven? Dan kun je ervoor kiezen om er een ovenschotel mee te bereiden. Door de stamppot af te maken met ambachtelijke rookworst en gegratineerde kaas, wordt de ovenschotel onweerstaanbaar lekker. Liever geen vlees eten? Er zijn tegenwoordig ook vegetarische rookworsten. Met welke recepten ga jij energiek de winter in?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here