Kunstgebit of klikgebit: de voor- en nadelen op een rijtje

0
1521
kunstgebit

Bijna iedereen komt er een keer voor te staan: de keuze tussen een kunstgebit of klikgebit. Voor veel mensen is echter nog altijd niet duidelijk wat het verschil is en wat nu precies de beste keuze is. Wat de beste keuze is, is voor een groot deel afhankelijk van de eigen persoonlijke wensen.

Het grootste verschil tussen een kunstgebit en een klikgebit is dat een kunstgebit volledig los in de mond zit. Een klikgebit wordt echter bevestigd aan implantaten. Hierdoor zit het vast in de mond. Dit gebit heeft dus meer weg van je originele gebit. Dat is natuurlijk niet alles. Er zijn nog meer verschillen. Zeker op het gebied van verzorging en comfort. In dit artikel zetten we alle voor- en nadelen op een rijtje zodat je in staat bent om een weloverwogen keuze te maken. 

Verschillen in aanmeten

Een kunstgebit op basis van gebitsimplantaten is heftiger om te laten plaatsen. De implantaten moeten immers in het kaakbot worden bevestigd. Dit is eigenlijk gewoon een flinke operatie die enkel door een implantoog mag worden gedaan. Dit wordt gelukkig meestal wel gewoon poliklinisch uitgevoerd. Voor een ‘gewoon’ kunstgebit hoeven in principe alleen maar afdrukken van de kaak worden gemaakt. Vervolgens zal de prothese aan de hand van deze mal op maat worden gemaakt.  

Schoonmaken

Ook bij een kunstgebit of klikgebit blijft goede mondverzorging van essentieel belang. Wel ziet dat er een tikkeltje anders uit dan bij een gewoon gebit. Een kunstgebit is relatief gemakkelijk schoon te houden. Deze wordt eenvoudig uit de mond gehaald en meestal ’s nachts in een laagje water gelegd. Vervolgens poets je twee keer per dag het tandvlees en de mondholte met een tandenborstel om eventuele bacteriën te verwijderen.

Een klikgebit is iets meer werk. Deze moet eerst volledig losgeklikt worden voordat het uit de mond kan worden verwijderd. Daarnaast moet tijdens het poetsen van de mondholte goed gekeken worden naar het reinigen van de implantaten. Als dit te weinig wordt gedaan, kan dit op de lange termijn ontstekingen veroorzaken.

Voor- en nadelen kunstgebit

Zowel het gewone kunstgebit als het klikgebit bieden veel voordelen, maar ook de nodige nadelen. Het is heel persoonlijk welke het zwaarst wegen.

Grootste voordelen van een kunstgebit is dat het reinigen van het gebit en de mondholte veel minder tijd in beslag neemt. Bovendien is deze gemakkelijker uit de mond te halen en is het aanmeten minder ingrijpend. Er is enkel een afdruk nodig van de kaak. Er komt geen operatieve ingreep aan te pas.

Nadeel van een kunstgebit is dat het los in de mond zit en dat afbijten met de voortanden meestal onmogelijk is. Hierdoor kan het soms lastig zijn om bepaalde voedingswaren te nuttigen.

Voor- en nadelen klikgebit

Een klikgebit biedt veel voordelen doordat het volledig vastzit in de mond. Hierdoor kan er ongestoord gegeten en gelachen worden. Het gebit zal niet verschuiven of drukplekjes geven. Bovendien vinden de meeste mensen een klikgebit lekkerder zitten dan een traditioneel kunstgebit.

Nadeel van een klikgebit is echter wel dat er implantaten geplaatst moeten worden in de kaak. Dat is een operatieve ingreep. Soms is het zelfs nodig om onder narcose te gaan als ook kaakopbouw noodzakelijk is. Ook is het lastiger om het gebit te reinigen en de implantaten schoon te houden.