Hoe gezond zijn ontbijtgranen eigenlijk?

0
1697
ontbijtgranen

Er zijn heel wat mensen in Nederland die de dag starten met een kom ontbijtgranen, denk bijvoorbeeld aan muesli en havermout, maar ook cornflakes en cruesli. De meeste ontbijtgranen bevatten vitaminen, mineralen en vezels, welke allemaal goed voor je zijn. echter zijn er ook ontbijtgranen te vinden die suiker bevatten. Wanneer je graag gezonder wilt eten doe je er goed aan je in te lezen over welke ontbijtgranen er wel gezond zijn, en welke je beter kunt laten staan. Dit vertellen wij je dan ook in dit artikel.

Verschillende soorten ontbijtgranen

Er zijn verschillende soorten ontbijtgranen verkrijgbaar en het aanbod hierin wordt steeds groter. Sommige hiervan bevatten alleen graansoorten zoals rogge, volkoren of spelt, en bij anderen zijn er noten, gedroogd fruit of stukjes chocolade toegevoegd. En dan zijn er ook nog cornflakes. Deze bevatten vaak veel suikers, veelal om ze aantrekkelijker te maken voor kinderen.

Over het algemeen leveren ontbijtgranen eiwitten, koolhydraten, vezels, vitamines en mineralen, net als bij brood het geval is. Echter, de minder gezonde varianten bevatten veel extra suiker of chocolade, terwijl je lichaam dit niet nodig heeft. Wil je een echte gezonde keuze maken, dan doe je er goed aan het etiket te lezen. Wanneer hierop staat dat er geen zout is toegevoegd en de hoeveelheid suiker niet meer is dan 16 gram suiker per 100 gram, passen de ontbijtgranen binnen de Schijf van Vijf.

Wat past er binnen de Schijf van Vijf?

Het ene pak havermout is de ander niet, en dat geldt ook voor andere ontbijtgranen. Waar het aantal suikers bij het ene merk te hoog is, kan het maar zo zijn dat het bij een ander merk wel binnen de richtlijnen past. Daarom is het ook zeker aan te raden altijd de etiketten na te kijken, zeker wanneer je bij een andere winkel bent en een ander merk vast hebt.

Van het merk Quaker passen de Havermout, Oats Express Havermout Naturel, Super Goodness Granola en de 4 Nuts binnen de Schijf van Vijf. Ook Brinta, Weetabix Original en Kellogg’s Special K Original passen hierin, het als de Havermout en Muesli van AH Basic. Verder heb je dan ook nog Eat Natural Granola, Zonnature Muesli Rijkgevuld en Smaakt Bio Volkoren Havermout.

Bij deze laatste drie zou je denken dat er helemaal geen suiker in zit, maar niks is minder waar. Zo bevat Eat Natural Granola maar liefst 12,1 gram suiker per 100 gram. Wel bevat deze het minst aantal koolhydraten, namelijk 34,3 gram. De ontbijtgranen met het minst aantal suikers is de AH Basic Havermout, de meeste suikers vind je in de Kellogg’s Special K Original. Maar liefst 15 gram suikers, tegenover de 0,7 gram van de Havermout. Kellogg’s bevat overigens ook de meeste koolhydraten; 79 gram per 100 gram ontbijtgranen.

Lees ook: Het coronavaccin; is deze wel veilig?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here