Wat staat er tijdens de feestdagen bij jou op tafel?

0
1091
wijn met de kerst

Het is voor velen misschien wel de belangrijkste maaltijd van het jaar: het kerstdiner. Verzinnen wat je nu dit jaar weer eens zal bereiden, is voor sommigen een feest, terwijl anderen er nog voor ze eraan beginnen al moedeloos raken. Gelukkig kun je altijd wel een manier bedenken om iets te maken dat bij jou en je culinaire vaardigheden past. En zorg je ervoor dat je de juiste wijn in huis haalt, dan kan de maaltijd bijna niet mislukken.

Uitgebreid de keuken in of iedereen aan het werk zetten?

Als je gaat bedenken wat je dit jaar als kerstdiner gaat bereiden, zijn er grofweg twee opties waar je uit kunt kiezen: zelf eindeloos in de keuken staan, of anderen het werk laten doen.

Dat eerste betekent meestal dat je ervoor kiest om een uitgebreid diner te gaan bereiden, waarschijnlijk met meerdere gangen. Je gaat bedenken wat er als voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht bereid kan worden. Daarbij houd je natuurlijk rekening met de wensen van alle gasten, en probeer je iets te bedenken wat bij iedereen in de smaak valt. Er wordt eventueel een vegetarisch of veganistisch alternatief bereid, of een speciaal gerecht voor de jongere kinderen. Je hebt je handen vol, gebruikt alle pannen die je maar kunt vinden, en bent op de dag zelf vooral in de keuken te vinden. Maar dan heb je wel wat: een heerlijk, helemaal zelf bereid diner, waar iedereen van kan genieten.

Klinkt dat jou niet heel feestelijk in de oren? Laat dan een ander (een deel van) het werk doen. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt een kant en klare maaltijd afhalen bij een goed restaurant, en deze alleen nog even opwarmen. Je kunt ook diverse gerechtjes kopen bij een supermarkt, die vaak ook alleen nog even opgewarmd of een beetje afgemaakt moeten worden. Of je kiest ervoor om het eten gezamenlijk te bereiden aan de tafel zelf, bijvoorbeeld door te gourmetten. Ideaal voor wie in de keuken staan geen feestje is.

De juiste wijn om het af te maken

Het iedereen naar de zin maken tijdens het kerstdiner, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Een goede kerstwijn kan daar zeker aan bijdragen, voor de volwassenen althans. Een goede wijn laat de smaak van de gerechten beter uitkomen. Weet je niet zeker welke wijn past bij wat er op jouw tafel komt te staan, laat je dan goed adviseren. Een goede wijn bij wild past bijvoorbeeld weer niet altijd even goed bij kalkoen of een ander traditioneel kerstgerecht. De juiste wijn uitkiezen zorgt ervoor dat de maaltijd niet alleen extra feestelijk wordt, het komt ook de smaak zeker ten goede.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here