Vitamine A creme

0
3130
Vitamine a creme

Vitamine a creme is een creme waarin vitamine a verwerkt zit. Vitamine a heeft verschillende functies die goed zijn voor een mensenhuid. In deze tekst gaan we kijken waar vitamine a creme goed voor kan zijn en waarom dit in een creme vorm verwerkt is. Ook gaan we kijken op welke verschillende manieren de vitamine a verwerkt wordt in een vitamine a creme.

Vitamine A creme

Vitamine a is een vitaminesoort die verschillende positieve werkingen heeft op het menselijk lichaam. Ook is vitamine a een vitamine die oplosbaar is in vetten. Vitamine A kan ik verschillende vormen gevonden worden. In zowel een dierlijke vorm als in een plantaardige vorm. De plantaardige vorm van vitamine a wordt ook door het menselijk lichaam zelf aangemaakt. Deze vorm van vitamine a wordt carotenoïden genoemd.

Waar vinden wij vitamine A?

Vitamine a is te vinden in veel verschillende voedingsvormen. Denk hierbij aan vlees en vleeswaren, maar ook aan zuivelproducten, vis en eierdooiers. Ook wordt vitamine a vaak toegevoegd aan margarine gerelateerde producten als halvarine en bakboter.

Vitamine A in vis

Vitamine A in supplementen

Vitamine a kan gebruikt worden als supplement om het tekort aan te vullen. Dit kan dus door het innemen van pillen die te koop zijn bij de drogist of apotheek. De pillen bevatten een bepaalde hoeveelheid aan vitamine a zodat dit aangevuld wordt in het lichaam. Ook kan vitamine a gekocht worden als creme. Dit gebeurt wanneer iemand de voordelen van vitamine a op de huid wil merken.

Opname van vitamine A

Om vitamine a op te nemen heeft het lichaam vet nodig. Vitamine a wordt opgeslagen in de lever. Wanneer er teveel vitamine a in het lichaam zit, wordt dit opgeslagen in de vetten van het menselijk lichaam.

Vitamine A werkingen

Vitamine a heeft verschillende positieve werkingen op het menselijk lichaam. Zo zorgt het voor het gezond houden van de huid en kan het zorgen voor een scherper zicht. Ook zorgt de vitamine voor het aanmaken van huidcellen en cellen in de luchtpijp, haar, tandvlees en longen. Naast al deze voordelen zorgt vitamine a ook voor een goede werking van het afweersysteem en kan vitamine a veel bijdragen voor de groei van kleine kinderen.

Vitamine A tekort

Wanneer iemand vitamine a tekort heeft dan kan dit verschillende negatieve effecten hebben. Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat mensen een doffe en problematische huid krijgen. Ook kan het er voor zorgen dat mensen dof haar krijgen. Dit zijn verschillende problemen die te maken hebben met het uiterlijk. Vandaar dat vitamine a dus ook verwerkt wordt in een vitamine a creme.

Vitamine a teveel

Een teveel aan vitamine a kan enorm schadelijk zijn. De verschijnselen die een vitamine a teveel veroorzaken zijn: hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid en verschillende afwijkingen aan bijvoorbeeld de ogen, huid en de botten van een menselijk skelet. Het uiteindelijke gevolg van een teveel aan vitamine a kan er zelfs voor zorgen dat iemand vergiftigd wordt. Dit betreft wel alleen de vitamine a uit dierlijke producten en niet de vitamine a die door het menselijk lichaam zelf wordt gemaakt of uit plantaardige producten gehaald wordt. Bij vrouwen die zwanger zijn kan een teveel aan vitamine a zorgen voor lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind.

Voordelen vitamine a creme

Vitamine a creme heeft een hoop voordelen wat betreft de mensenhuid. Zo zorgt vitamine a voor verbeteringen aan verschillende huid problemen. Dit zijn:

– Acne:

Acne is een van de meest voorkomende huidproblemen. Bij acne zijn de talgklieren van de huid ontstoken. Dit komt doordat er teveel talg aangemaakt wordt in de talgklieren. Dit zorgt ervoor dat mee-eters en puisten ontstaan. Vitamine a creme kan een positieve werking hebben op acne.

– Rosacea:

Rosacea is een chronische aandoening die zorgt voor rode verkleuringen op het gezicht en de wangen. Het woord rosacea betekent letterlijk ‘zo rood als een roos’. De oorzaak van Rosacea is niet precies bekend. Wel zijn er vermoedens dat het te maken heeft met de genen. Ook voeding, alcohol, weersomstandigheden en verschillende medicatie kunnen rosacea veroorzaken en verergeren. Ook heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat rosacea veroorzaakt kan worden door een bepaalde mijt. Dat is de demodex mijt. Deze mijt leeft normaliter in de huid, maar wordt aangevallen wanneer een persoon rosacea heeft. Vitamine a creme zou een goede werking kunnen hebben op rosacea.

– Pigmentvlekken:

Pigmentvlekken zijn vlekken in het gezicht die juist bleker of donkerder zijn dan de huid zelf. Deze kunnen op verschillende manieren ontstaan. Dit kan komen door bijvoorbeeld ouderdom, maar ook door het zogenaamde zwangerschapsmasker. Bij ouderdomsvlekken betreft het de kleine donkere plekjes die zitten op de plek waar de meeste zon komt. Dat is dan ook de reden dat deze vlekjes ook wel zonnevlekken genoemd worden. Bij een zwangerschaps masker komen er donkere vlekken in het gezicht en in de nek. De vlekken worden veroorzaakt door de zwangerschapshormonen. Wanneer het zwangerschaps masker er al eens geweest is komt het vaak voor dat het bij een volgende zwangerschap ook weer terug komt. Een andere vorm van pigmentvlekken is Purpura senelis. Deze vorm van pigmentvlekken komt door het verouderen van de huid. Door het verouderen van de huid ontstaan er kleine bloeduitstortingen. Vitamine a creme zou een positieve werking kunnen hebben op de pigmentvlekken die ontstaan zijn door de verschillende redenen.
– fijne rimpels en huidveroudering: Naarmate de mens ouder wordt, wordt de huid slapper en zorgt dit voor rimpels in het gezicht. Vitamine a creme kan er voor zorgen dat dit proces langzamer gebeurt.

De effecten van vitamine a creme

Vitamine a creme kan dus verschillende positieve effecten hebben op de menselijke huid. Zo kan het zorgen voor:
– Het sneller regenereren van huidcellen. De oude huidcellen verdwijnen sneller en de nieuwe huidcellen komen hierdoor sneller terug. Dit zorgt voor een mooiere huid.
– Celindeling wordt gestimuleerd.
– Tussen de 2 tot 6 maanden is de huid vele malen gladder en frisser.
– Snelle vermindering van problemen omtrent acne en rosacea.

Bijwerkingen van vitamine a creme

Vitamine a creme kan ook verschillende bijwerkingen hebben. Zo kan het er voor zorgen dat de huid eerst geïrriteerder en roder is dan voor het gebruik van de vitamine a creme. Ook kan de acne eerst toenemen alvorens het aanneemt. Aangezien de vitamine a creme een agressieve werking heeft moet de creme dus opgebouwd worden tot de huid hier goed aan gewend is. Wanneer je de huid er niet lang genoeg aan laat wennen kan het dus zorgen voor hele vervelende irritaties aan de huid. Ook is de vitamine a creme een creme die diep in de huid gaat. Dit zorgt er voor dat het niet makkelijk te krijgen is.

Vitamine a creme bij rimpels en huidveroudering

Wanneer iemand begint met vitamine a creme op te bouwen begint deze vitamine a creme direct zijn werking uit te voeren. Vitamine a creme zorgt er voor dat collageen en elastine in de lederhuid gestimuleerd worden. Collageen is een eiwit dat zich bevindt in de menselijke huid. Collageen zorgt er voor dat de huid stevig en elastisch is. Wanneer een mens 25 jaar oud wordt neemt de productie van collageen af. De huid wordt dan dus minder stevig en elastisch. Het gebruik van vitamine a creme kan er op die manier dus voor zorgen dat de huid weer steviger en elastisch wordt. Vitamine a creme zorgt er dus ook voor dat de rimpels die gaan ontstaan op het gezicht kunnen verminderen.

Elastine is een proteïne in het bindweefsel van de menselijke huid. Voldoende elastine zorgt er voor dat de huid na het rekken ook weer terug schiet in de goede vorm. Vandaar dat genoeg elastine zorgt voor een gladdere huid en minder plooien. De vitamine a creme zorgt voor het voldoende aanmaken van collageen maar dus ook voor elastine.

Vitamine a creme bij acne

Wanneer vitamine a creme gebruikt wordt bij acne kan dit verschillende voordelen hebben. Wanneer iemand acne heeft komt dit dus door ontstekingen in de talgklieren. Dit komt door teveel aangemaakt talg. Wanneer iemand met acne vitamine a creme gebruikt, zorgt de creme ervoor dat er minder talg aangemaakt word. Vitamine a is een van de meest voorkomende producten die ingezet wordt wanneer iemand last heeft van acne. Tot op heden werkt het dus hartstikke goed. Het is belangrijk om de vitamine a creme rustig aan op te bouwen. Zoals eerder in deze tekst genoemd zal de acne eerst toenemen alvorens het afneemt.

Vitamine a creme bij rosasea

Een persoon met rosacea heeft last van een hoop ontstekingen in de rode huid die zich op het gezicht bevind. Wanneer iemand met rosacea vitamine a gebruikt, zorgt dit er voor dat er minder ontstekingen zijn. Eigenlijk is dit hetzelfde als bij acne, maar haalt het dan direct de ontstane ontstekingen weg. Op deze manier is vitamine a creme dus uitermate geschikt voor behandelingen tegen rosasea. Ook bij rosacea moet de vitamine a crème opgebouwd worden. De huid heeft tijd nodig om te wennen aan de creme.

Vitamine a creme bij pigmentvlekken

Bij een persoon met pigmentvlekken zorgt de vitamine a creme ervoor dat de onrustige pigment cellen een stuk rustiger worden dan dat ze zijn. Op deze manier wordt de huid dus langzamerhand geëgaliseerd. De huidtoon wordt gelijkmatiger door het rustiger worden van de onrustige pigment cellen. Met vitamine a creme op pigmentvlekken moet ook de creme opgebouwd worden.

Wanneer geen vitamine a?

Er zijn een aantal gevallen waarbij het zeer wordt afgeraden om de creme met vitamine a te gebruiken. Dit is bijvoorbeeld wanneer iemand een gevoelige huid heeft. Omdat de creme soms agressief kan zijn, kan dit de huid van de persoon met een gevoelige huid ook beschadigen. Dan heeft het dus niet het gewenste effect, maar juist het tegenovergestelde effect. Ook bij mensen met een cosmetica allergie wordt het, vanzelfsprekend, afgeraden om de creme te gebruiken. Ook bij mensen met een cosmetica allergie kan de creme schade aanbrengen wat dus weer het tegenovergestelde effect heeft van waar de creme voor bedoeld is. Daarnaast kan een allergie een allergische reactie op roepen met vervelende gevolgen. Ook bij mensen die in verwachting zijn wordt de creme afgeraden.

Vitamine A met zwangerschap

Wanneer iemand in verwachting is het belangrijk dat zij voldoende vitamine a binnenkrijgt via de voeding. Dit betreft zowel de dierlijke als de plantaardige vorm van vitamine a. De vitamine a die zich in de creme bevindt is van een ander kaliber en kan juist schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Ook tijdens het geven van borstvoeding wordt het afgeraden om de creme te gebruiken. Er is geen zekerheid over de gevolgen die de creme kan hebben op het ongeboren kind, maar omdat het een risico betreft wordt het ten zeerste afgeraden om de creme te gebruiken tijdens een zwangerschap en de daaropvolgende periode van borstvoeding geven.

Creme met vitamine A en zon

Wanneer iemand de creme met vitamine a gebruikt wordt het sterk aangeraden om dagelijks zonnebescherming te dragen met een hoge factor. Wanneer de creme gebruikt wordt, zorgt dit er namelijk voor dat de bovenste huidlaag dunner wordt. Op deze manier kan de schade die de zon aanricht op de huid minder goed tegengehouden worden. De schade die de zon kan aanhechtingen op de huid wordt dan erger dan wanneer er geen creme met vitamine a gebruikt wordt. Zonnebescherming biedt, als een soort tussenlaag, de bescherming die de huid mist zodat het alsnog mogelijk is om in de zon te gaan. Belangrijk om te onthouden is dat de zon er overdag altijd is. Niet alleen wanneer deze ook echt zichtbaar is. Wanneer er wolken voor de zon zitten en het een regenachtige dag is, kan de zon alsnog zijn schade aanrichten. Ook op de dagen dat de zon niet zo vel schijnt wordt het daarom alsnog aangeraden om zonnebescherming te dragen met een hoge factor om de schade te beperken.

Percentage’s

De creme wordt vaak in verschillende percentages verkocht. Zo heb je de creme met 0,02% vitamine A, maar ook met 0,05% en 0,1%. Hoe lager het percentage, hoe zachter de creme dus ook voor de menselijke huid is. Ook bij de percentages is het raadzaam om te beginnen met de laagste dosis. Wanneer je merkt dat de laagste dosis goed aanslaat kan er overgegaan worden op de volgende dosis. Ook op deze manier laat je de huid wennen aan het gebruik van creme met vitamine A.

Waar kan iemand vitamine a crème kopen?

Omdat de vitamine a creme bij verkeerd gebruik ook schade kan aanrichten, is het ontzettend belangrijk om de creme niet zomaar ergens te bestellen. Hoge doseringen van de creme zijn in Nederland vaak alleen via de huisarts op recept te krijgen omdat het dus ook schadelijk kan zijn voor de menselijke huid. Het is dus ontzettend belangrijk om niet zomaar van iemand of een site de creme te kopen, maar hier goed onderzoek naar te doen. Het zou zonde zijn als je je huid juist wil verbeteren, maar deze alleen maar slechter wordt door een verkeerde dosering van de creme met vitamine A.

Gebruiksaanwijzing

Een creme met vitamine a is dus een creme die veel gebruiksaanwijzingen met zich mee brengt. De creme kan niet zomaar door iedereen gebruikt worden. Dit wordt bijvoorbeeld sterk afgeraden bij zwangerschappen of mensen met allergieën. Wat juist sterk aangeraden wordt bij de creme met vitamine a is om goed te kijken naar de dosering van de creme, maar dit ook op te bouwen. Dit houdt in dat het afgeraden wordt om in eens te beginnen en de creme gelijk dagelijks te gebruiken, maar juist ook 2 keer per week en dan langzaamaan uitbouwen naar meer dagen. Soms lijkt het alsof de creme een soort wondermiddel is, maar ook dat is het niet.

Conclusie Vitamine A creme

De creme kan er zeker voor zorgen dat een persoon minder fijne rimpels heeft en dat acne of rosacea een stuk minder wordt, maar het is nog steeds geen tovermiddel en het heeft zijn tijd nodig om de werking ervan te ervaren. Soms kan het namelijk een aantal weken duren voor de creme laat zien waar hij voor bedoelt is. Sommige mensen willen direct resultaat zien, maar dat is dus niet mogelijk. Het is belangrijk goed onderzoek te doen naar de creme alvorens je deze gebruikt. Ook is het handig om een goede creme te halen bij een goede verkoper en niet zomaar een creme te kopen zonder te weten waar deze precies vandaan komt en wat er in de ingrediënten zit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here