Super fit en nooit naar de dokter: Bespaar op je zorgkosten

0
701
fitte lifestyle

In Nederland is een zorgverzekering verplicht, maar dat betekent niet dat iedereen dezelfde zorgbehoefte heeft. Misschien ben je wel helemaal gezond en breng je eigenlijk nooit een bezoek aan de dokter. In zo’n geval rijst de vraag: wat doe je om zo weinig zorg nodig te hebben? En is het mogelijk om te besparen op je zorgverzekering als je toch al zo weinig gebruikmaakt van gezondheidszorg?

Helemaal fit en nooit ziek

Als je behoort tot de groep mensen die doorgaans de minste zorg nodig hebben, dan is dit vaak het resultaat van een aantal bewuste keuzes. Denk bijvoorbeeld aan het aanhouden van een gezonde leefstijl. Dit betekent dat je al zorgvuldig let op wat je wel en niet eet, regelmatig beweegt, en schadelijke gewoonten zoals roken en te veel alcoholgebruik vermijdt. Door deze levensstijl voel je je natuurlijk goed en daarmee minimaliseer je de behoefte aan medische zorg.

Een gezonde leefstijl vermindert ook de kans op chronische aandoeningen zoals diabetes of hoge bloeddruk. Dit betekent dat je geen regelmatige medische behandelingen of medicatie nodig hebt. En als je nog tot de jongere generatie behoort, loop je over het algemeen ook minder risico op vervelende ziekten of ongevallen.

Geld besparen met je gezondheid

Als jij jezelf herkent in het bovenstaande, kun je overwegen om een goedkope zorgverzekering te kiezen die aansluit bij jouw beperkte zorgbehoeften. Hierdoor kan je natuurlijk geld besparen op je premie.

Naast een lagere premie hebben we nog drie belangrijkste tips om geld te besparen op je zorgverzekering als je toch heel fit en gezond bent:

  1. Het verhogen van je eigen risico: Door het verhogen van je eigen risico, kun je de premie iets verlagen. Als je weinig zorgkosten maakt, dan kan dit zeker een goede optie zijn.
  2. Het schrappen van een aanvullende verzekering: Als je geen specifieke aanvullende zorgbehoeften hebt, kun je overwegen om geen aanvullende verzekering te nemen. Dit scheelt weer wat euro’s per maand.
  3. Collectieve verzekeringen: Ben je in loondienst? Check dan bij je werkgever of je in aanmerking kan komen voor een collectieve zorgverzekering. Hiermee kan je bijvoorbeeld korting ontvangen op eventuele aanvullende verzekeringen.

Je huidige situatie biedt geen garantie voor de toekomst

Bij het kiezen van je zorgverzekering voor 2024 is het goed om in gedachten te houden dat jouw gezondheidssituatie in de toekomst kan veranderen. Hoewel je op dit moment weinig zorg nodig hebt, kunnen onverwachte gebeurtenissen altijd optreden. Het kan daarom verstandig zijn om een zorgverzekering te kiezen die flexibiliteit biedt en voldoet aan jouw huidige en mogelijke toekomstige behoeften.

Als je over het algemeen heel gezond bent en weinig tot geen medische zorg nodig hebt, is het dus nog steeds belangrijk om zorgvuldig na te denken over je zorgverzekering. Door de juiste keuzes te maken, kun je zeker geld besparen, maar er ook voor zorgen dat je goed bent gedekt bij eventuele onverwachte gebeurtenissen.