Sporten met de juiste hardloopschoenen

0
1198
vrouw aan het hardlopen

Wanneer je graag wat meer wilt gaan sporten, maar niet zo’n fan bent van sportscholen, is hardlopen een goed alternatief. Dit kun je in je eigen omgeving doen, maar bijvoorbeeld ook op vakantie, je hebt er geen duur abonnement voor nodig en je bent lekker in de buitenlucht. In feite zijn goede sportkleding en goede hardloopschoenen het enige dat je echt nodig hebt, al is een bidon water ook fijn om bij je te hebben.

Hoe beginnen met hardlopen?

Wanneer je begint met hardlopen is het belangrijk dat je dit langzaam opbouwt. Ga je te snel, dan zul je dat niet alleen aan je lichaam voelen door middel van spierpijn, maar heb je ook een grotere kans op verschillende blessures. Daarom is het zeker aan te raden te werken met een hardloopschema. Op die manier bouw je het hardlopen op de juiste manier op, waarbij je wekelijks verbetering ziet. Het volgen van zo’n schema duurt gemiddeld een aantal weken zodat je alles rustig op kunt bouwen. Na die weken kun je in principe zelfstandig gaan hardlopen.

Het werken met een schema is voor iedereen aan te raden. Je kunt bijvoorbeeld een goede conditie hebben omdat je meerdere keren per week in de sportschool staat, zwemt of fietst, maar dat is iets anders dan hardlopen. Iedereen die nog nooit heeft hardgelopen is een beginner, en dus is het een goed idee je te houden aan een schema. Zo leer je niet alleen wat je het beste kunt doen, maar verminder je ook de kans op blessures.

De juiste kleding en hardloopschoenen

Zoals we net al schreven heb je eigenlijk niet meer nodig dan sportkleding en hardloopschoenen. Alleen welke kleding en schoenen precies, is wel belangrijk. Qua kleding zorg je er het beste voor dat je een trainingsbroek of sportlegging draagt, samen met een sportbeha en een goed ademend sportshirt.

Ga je één of twee keer hardlopen op je sneakers, dan kan dat niet veel kwaad, maar het is zeker wel aan te raden de juiste hardloopschoenen aan te schaffen. Tijdens het hardlopen worden je gewrichten behoorlijk belast, en de juiste schoenen zorgen ervoor dat je hier zo min mogelijk last van hebt. Voordat je de juiste schoenen aan gaat schaffen is het verstandig om te bepalen waar je gaat hardlopen. Is dit voornamelijk in het bos of andere onverharde paden, dan heb je andere schoenen nodig dan wanneer je alleen maar op asfalt loopt.

Naast de paden waar je op gaat lopen moet je ook letten op de demping en het materiaal van de schoenen. Hardloopschoenen van licht materiaal die voldoende dempend zijn, lopen vaak het meest comfortabel. Houd ook rekening met de maat van de schoenen. Je voeten moeten iets kunnen schuiven tijdens het hardlopen, daarom heb je voor het hardlopen vaak schoenen nodig die een maat groter zijn dan je eigen schoenen. Bovenal is het natuurlijk belangrijk dat de schoenen lekker zitten en dat ze niet al knellen of irriteren op het moment dat je ze gaat passen. Is dit wel het geval? Ga dan op zoek naar andere schoenen. Knellen ze tijdens het passen namelijk al, dan zullen ze dit ook gaan doen op het moment dat je gaat hardlopen.

Vraag om hulp

Ben je zelf op zoek gegaan naar de juiste sportkleding en -schoenen, maar kom je er toch niet helemaal uit? Dan is het aan te raden om hulp te vragen, bijvoorbeeld bij een speciaalzaak. Bij gespecialiseerde winkels zijn er vaak loopbanden aanwezig waarop een hardloopanalyse gedaan kan worden. Ook is het mogelijk een stuk te rennen waarbij je gevolgd wordt door een camera, om zo te kijken wat jouw houding is. op die manier kan er een passend advies gegeven worden voor wat betreft de juiste schoenen. Probeer vooral verschillende schoenen uit om voor jezelf te bepalen welke schoenen het beste zitten, en ga een stukje buiten rennen met de schoenen om te voelen of ze goed zitten als dit mogelijk is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here