Vitamine A zuur

0
3591
Vitamine A zuur
Een andere benaming is tretinoïne. Het werd gepatenteerd in 1957, dit wil zeggen dat er exclusief recht aan gegeven is voor het industrieel maken of verkoop van het product. In 1962 werd het goedgekeurd voor medisch gebruik volgens deze bron: wikipedia.org. Het valt onder geneesmiddelen.

Vitamine A zuur

Er zijn behoorlijk wat onderzoeken aan voorafgegaan eer de werking van dit middel wetenschappelijk bewezen werd. Zoals bij veel medicijnen is het niet verstandig om het te gebruiken bij ander medicijngebruik, zonder daar eerst een arts over te raadplegen. Niet alle medicaties werken goed samen, ze kunnen elkaar zelfs tegenwerken. Voor optimaal effect is het verstandig hier rekening mee te houden. Een ander soort dat veel voorkomt en vooral in de cosmetica is retinol.

Vitamine A zuur en de bekendste soorten

Retinoïden ontlenen hun waarden aan vitamine A. De twee bekendste soorten zijn:

 • Tretinoïne
 • Retinol

Wat is verstandig?

Het vitamine A zuur moet men overigens niet verwarren met vitamine A. Hieronder wordt er uitgebreid op ingegaan. Het is verstandig u te verdiepen in de gebruikswaarde en de uiteindelijke resultaten van een product, voordat u het daadwerkelijk gaat gebruiken. Klakkeloos iets aannemen is meestal niet verstandig, laat u altijd goed informeren. Dit telt extra wanneer het aankomt op uw gezondheid en uiterlijke schoonheid. Dan is het heel verstandig om van te voren te weten met welk product u te maken heeft.

Het resultaat

Niet elke belofte wordt altijd waargemaakt. Dit ligt niet altijd aan het product maar ook aan de manier waarop het product gebruikt wordt. Neem de wijze raad van specialisten liever aan dan de verkooppraatjes. Laat u goed voorlichten over de kosten en eventuele vergoedingen. Vertrouwen hebben in een product is belangrijk en daarnaast natuurlijk ook het vertrouwen in uw arts of schoonheidsspecialist. Als u een behandeling aangaat, is dat vertrouwen heel veel waard. De redenen van een behandelingen verschillen per persoon. Een persoonlijke benadering voelt het fijnst. Samen met duidelijke informatie, is dat een stap in de goede richting voor het genezingsproces.

Wat zijn de functies van vitamine A zuur?

Vitamine A zuur kan de verouderde huid verjongen. Deze ontdekking werd per ongeluk gedaan door dermatoloog A.M Kligman in de jaren tachtig. Het hielp de mensen van acne af en ondertussen gingen deze mensen er jonger uitzien. Dit zorgde ervoor dat er veel onderzoek werd verricht naar vitamine A zuur. Het is ondertussen bewezen dat vitamine A zuur huid verjongend werkt. Over het algemeen zijn producten met deze stof alleen op recept te verkrijgen.

Tretinoïne

Cosmetica met retinol zijn meestal zonder recept te verkrijgen. Deze is minder effectief dan producten met tretinoïne die alleen op recept gegeven wordt. U kunt bij uw huisarts of apotheek zowel fysiek als (in de meeste gevallen) ook online, hierover informatie aanvragen.

Huidstructuur verbeteren door middel van vitamine A zuur

Door vitamine A zuurcrème te gebruiken verbetert de huidstructuur. Rimpels die ontstaan door gevolg van zon beschadiging nemen, in de mooiste gevallen, in diepte af. Ze kunnen ook nog in aantal verminderen. Vitamine A zuur stimuleert een gezonde celdeling en aanmaak van collageen en elastine. Elastine is een elastische proteïne in bindweefsel. De aanwezige pigmentvlekken op de huid kunnen minder zichtbaar worden, bij gebruik van deze crème.

Medische crème en vitamine A zuur

Vitamine A zuur crème is een medische crème en wordt ook wel tretinoïne crème genoemd. Deze crème wordt voorgeschreven tegen verschillende huidaandoeningen, zoals:

Fijne rimpels
Acne
Pigmentvlekken
Rosacea

Rosacea is een chronische ontsteking van de gezichtshuid.

Voordelen van vitamine A zuur

Het middel vitamine A zuur (tretinoïne) wordt in de dermatologie sinds de jaren tachtig het meest voorgeschreven tegen acne. Het verwijdert de dode huidcellen en reinigt de huid van mee-eters. De crème bevordert de groei van gezonde cellen rond de poriën en in de huid. Hierdoor gaan de poriën open waardoor de talg makkelijker verwijdert wordt en nieuwe puisten voorkomen kunnen worden.

Elasticiteit

Doordat het opviel dat mensen er jonger uitgingen zien is er meer onderzoek naar gedaan. Zo ontstond de anti-aging crème. Tretinoïne stimuleert de elasticiteit van de lederhuid. De lederhuid (dermis) is een systeem met uitsteeksels en verhogingen (papillen) en dringt door in de opperhuid. De bovenste laag van de lederhuid bestaat grotendeels uit bindweefsel. Hierin lopen dunne bundels collageenvezels en elastische vezels. Door het stimuleren van deze elasticiteit worden de rimpels minder diep.

Gladder en egalere huid

Ouderdomsvlekken en pigmentvlekken vervagen door gebruik van tretinoïne en zorgt dat bindweefselcellen (fibroblasten) die collageen en elastine produceren langer blijven functioneren.
Bij het gebruiken van tetrinoïne crème oftewel vitamine A zuurcrème langer dan zes maanden zien mensen hun huid egaler en gladder worden.

Vitamine A zuur vrouwen

Nadelen van vitamine A zuur

Vitamine A zuur is over het algemeen alleen te verkrijgen op recept. Het wordt gezien als medicijn in verband met de werking die het verricht diep in de huid. Een huisarts schrijft het meestal voor bij acne en pigmentschade en niet voor huidveroudering. U kunt de vitamine A zuur crème beter niet zonder gebruiksaanwijzingen gebruiken. De huidreacties zijn vrij normaal en uitten zich door roodheid, schilfers en een branderig gevoel. U kunt de hoeveelheid het beste stapje voor stapje opvoeren. Daarbij kunt u begeleid worden door uw huisarts of huidspecialist.

De crème is niet lang houdbaar. Gemiddeld kunt u de crème twee à drie maanden gebruiken.

Zwangerschap en vitamine A zuur

Vitamine a zuur mag niet gebruikt worden tijdens zwangerschap volgens de medische richtlijnen. Het kan leiden tot aangeboren misvormingen en dat risico kan men beter vermijden. Je moet een te hoge dosis vitamine A in elke manier zien te voorkomen tijdens de zwangerschap. Ook bij borstvoeding is het veiliger het niet te gebruiken. Dit telt vooral voor het middel in pil vorm.

Gezichtsverzorging en vitamine A zuur

Tegenwoordig gebruiken zowel vrouwen als mannen gezichtsverzorgingsproducten. De aandacht voor de gezichtshuid is logisch als je er optimaal wilt uitzien. In medische klinieken kunt u dan ook geschikte gezichtsbehandelingen krijgen. Vitamine A zuur is bekend bij medische klinieken en u mag er dan ook van uitgaan dat u goede voorlichting krijgt over het gebruik hiervan. Een kleine hoeveelheid crème is voldoende voor het hele gezicht. U kunt de crème ook voor u hals gebruiken, houdt dan wel rekening met het feit dat de huid daar extra gevoelig is.

Het beste is om in het begin om de dag te smeren. Ongeveer een week later kunt u dit veranderen naar twee dagen wel smeren en één dag niet. U kunt de crème beter niet gebruiken als u in de zon gaat.

Allergieën en vitamine A zuur

Elke huid moet sowieso wennen aan het gebruik van vitamine A zuurcrème. Als u allergieën hebt kunt u er beter helemaal niet mee beginnen. Bijvoorbeeld bij:

 • Astma
 • Hooikoorts
 • Eczeem

Vitamine A zuurcrème is dus niet geschikt voor een gevoelige huid en niet voor mensen met een allergie.

Verkoudheid en vitamine A zuur

Tijdens het gebruik van vitamine A zuur wordt de huid steeds kwetsbaarder. Dit komt door de constante celdeling en werkende peeling van vitamine A zuur. Hierdoor is de huid gevoeliger voor kleine wondjes. Deze verstoorde huidbarrière in combinatie met verkoudheid maakt de huid extra gevoelig. Het snot en slijm kunnen nog meer irriteren door het gebruik van vitamine A zuur en is het bij verkoudheid af te raden deze te gebruiken.

Cosmetische en wetenschappelijke weetjes over Vitamine A zuur

Als verzamelnaam voor alle vitamine A zuur gebruikt men retinoïden. Tretinoïne is vermoedelijk daar de bekendste van en wordt vitamine A zuur genoemd en deze vorm valt onder (medische) wetenschap. Het is wetenschappelijk bewezen dat het geen bakerpraatje is dat vitamine A zuur een verjongende werking heeft. Het is voor de wereld in de cosmetica lastig dat het alleen op Recept te krijgen is in Nederland. Daar is een alternatief voor namelijk retinol.

Retinol

Retinol is familie van de tretinoïne alleen is retinol iets minder effectief. Het voordeel van retinol is dat het zonder recept verkrijgbaar is. Retinol hoort bij de vitamine A familie, deze moet alleen nog door de huid omgezet worden in vitamine A zuur. Wanneer de retinol is omgezet in vitamine A zuur kan de werking pas beginnen, dit is een verschil met de tretinoïne die kant en klaar is voor gebruik. Omdat retinol minder effectief is dan de tretinoïne heeft u een hogere dosering nodig. BELANGRIJK is dat u deze twee niet door elkaar haalt.

Anti-aging

Cosmetische producten bezitten dan ook over het algemeen retinol in hun anti-aging crèmes. Als u hiervan een product koopt is het verstandig om op het percentage retinol te letten, die door de fabrikant in het product is gestopt. Voor een goed werkende crème moet er tenminste 0.25% retinol in zitten. Nog beter is het wanneer er ongeveer 1% retinol in verwerkt zit.

De verpakking

Retinol en tretinoïne zijn instabiele stoffen en kunnen niet goed tegen licht en zuurstof. Het is dus niet verstandig om vitamine A zuur in een potje te kopen. Goede cosmetica merken hebben een methode om retinol stabiel te houden. In kleine bolletjes (liposomen) wordt retinol verpakt, deze dringen diep in de huid door. Een liposoom is een kunstmatige gesynthetiseerd deeltje en bestaat uit een membraan(vlies) met inhoud. Liposomen zijn aantrekkelijk voor de cosmetische wereld en de medische wereld. Dit komt omdat een inhoud van een membraan in individuele cellen te brengen is, waar het fuseert met de celmembraan. Dit is erg handig bij medicijngebruik.

Maar ook de cosmetische wereld maakt hier handig gebruik van, zo komt bijvoorbeeld in het geval van de anti-aging crème, deze in de diepere laag van de huid terecht. Daar moet het ook zijn en zal de werking van retinol zijn best doen uw huid te verjongen.

Vitamine A zuur moet u niet verwarren met:

 1. Vitamine A
 2. Foliumzuur

In het ene woord zit dan wel de A en in de andere het zuur, toch zijn deze niet hetgeen wat u zoekt. Het blijft verstandig om altijd goed de verpakking te lezen wanneer u een product koopt.

Zorg bij behandeling

Bij een behandeling hoort zorg. Het is belangrijk dat u zorg krijgt van professionals, mensen die verstand hebben van zaken. U moet zich veilig voelen en een goed gevoel krijgen tijdens uw behandeling. Vertrouwen hebben begint vaak met een goede communicatie. Een ervaren arts is duidelijk en zult u op de juiste manier behandelen. Kwakzalvers maken het vaker erger dan beter, let u er dus op dat u in goede handen bent. Googel voor juiste informatie en let daarbij bij de websites op zorgvuldigheid. Ook helpt het als u in de adresbalk een slotje ziet staan, dit duidt meestal op veiligheid.

Wat de arts moet weten!

De arts moet weten voordat hij u behandelt welke medicijnen u gebruikt en of u allergieën heeft. Als u eerder bent behandelt bij een andere arts is et verstandig om te vertellen waarom u over bent gestapt naar een andere arts. Waarvoor u behandelt wilt worden is natuurlijk de hoofdzaak. Een goede arts is op de hoogte van de eventuele bijwerkingen, deze bijwerking door gebruik van tretinoïne crème zijn:

 • Irritatie van de huid
 • Donkere of lichte vlekken op de huid
 • Overgevoeligheid en gevoelig voor Uv-licht

Overgevoeligheid

Het meest voorkomende is de irritatie van de huid, vooral in het begin. Wat minder vaak tot zelden komen de donkere of lichte vlekken voor. Deze treden meestal op na enkele maanden bij gebruik van deze crème. Deze kunnen blijvend zijn en dan is het verstandig om uw arts te raadplegen. De overgevoeligheid uit zich in roodheid en een branderig gevoel. In dat geval bent u overgevoelig voor enkele bestandsdelen van de crème en mag u deze niet meer gebruiken. Uv-licht van zon, zonnebank Uv-lamp kan uw huid bij gebruik van tretinoïne crème gevoeliger maken. Het is daarom af te raden de crème te gebruiken wanneer u bloot gesteld wordt aan Uv-licht.

In alle gevallen van bijwerkingen is het raadzaam om uw arts hierover in te lichten. Als er zelden staat bij de bijwerkingen, houdt dit in dat het vrijwel niet voorkomt.

Bestellen

De crème met deze wetenschappelijk bewezen verjongende werking is erg in trek. Het is redelijk moeilijk verkrijgbaar product, waardoor het een nog interessanter middel maakt. In Nederland heeft u bij het bestellen van de crème een recept van een arts nodig. Als u onder behandeling staat bij een arts kan de arts de crème voor u bestellen.

Wordt het vergoed?

Het is op recept verkrijgbaar en valt onder een medische crème. Hierdoor wordt het, afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij, over het algemeen vergoed. In andere gevallen zoals bij de behandeling tegen rimpels, wordt deze crème als cosmetische behandeling gezien en wordt dan niet altijd vergoed.

Kort samengevat

De crème is een huidverbeteraar en helpt onder anderen tegen:

 • Acne
 • Pigment vlekken
 • Rimpels

Het is in Nederland alleen op recept verkrijgbaar en wordt in sommige gevallen vergoed. Het wordt zowel medisch gebruikt als cosmetisch. U kunt het beter met de juiste behandeling gebruiken i.v.m de specifieke manier waarop u het moet gebruiken. Bij verkeerd gebruik ontstaan er huidirritaties die u liever niet krijgt.

Tot slot

1: Het mag duidelijk zijn dat er een onderscheidt gemaakt moet worden tussen vitamine A en vitamine A zuur.

2: Tretinoïne mag niet gebruikt worden als u uw huid wilt laseren. Het is verstandig om dan minstens twee weken van te voren geen tretinoïne crème te gebruiken.

3: Tretinoïne en retinol zit verschil in. Laat u altijd goed informeren. Blijf altijd goed opletten, zodat u niet voor de gek gehouden wordt.

4: Het duurt enkele maanden voordat u resultaat zult zien.

5: Zoek online naar betrouwbare informatie en laat u behandelen door professionals. Hierbij een tip: Let op het slotje in de adresbalk, een slotje staat voor veiligheid en in dit geval voor meestal betrouwbare informatie.

Vragen stellen

Mocht u nog vragen hebben over dit onderwerp, kunt u deze online stellen. Als u liever direct een arts wilt raadplegen kunt u dat via uw huisarts doen of bij een huidspecialist. De indicatie is zeer belangrijk, let daar goed op. Mocht de crème in contact komen met mond, ogen of neus, spoel dan goed met water om het te verwijderen. Smeer de crème niet direct op uw ooglid.

Arts raadplegen

Het Nederlands gezegde ‘wie mooi wil gaan, moet pijn doorstaan’ is natuurlijk iets wat men liever niet wil. Pijnloos mooi gaan is veel fijner. Raadpleeg daarom altijd een arts voordat u gebruikt maakt van medicijnen of bij gebruik van cosmetische producten een gespecialiseerde schoonheidsspecialist. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Dat telt ook in dit geval, wanneer u gebruikt wilt maken van deze vitamine. De natuur geeft mooie vitamines. Het is aan de mens hoe daar mee om te gaan. Waarheid en schoonheid is een mooi beleid een universeel verband met gezond verstand. Het is een rijkdom om gebruik te mogen maken van vakkennis die ervoor zorgt dat menselijke ongemakken op wetenschappelijke manier verholpen kunnen worden. Mits men er verstandig mee omgaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here