Kun je afvallen met een koolhydraatarm dieet?

0
1202
koolhydraten

Misschien behoor jij tot de groep mensen die het ene na het andere dieet al geprobeerd hebben en tot de conclusie zijn gekomen dat diëten niet helpen om af te vallen. Tuurlijk, in het begin ga je als een trein en vliegen de kilo’s eraf maar na een tijdje komt de klad erin en zit je in no time weer aan je oude gewicht. Dit wordt ook wel het jojo effect genoemd. Nu ben je misschien wel ergens de term “koolhydraatarm dieet” tegen gekomen en wil je hiermee best nog wel een poging wagen maar vraag je je af of je überhaupt kunt afvallen met een koolhydraatarm dieet? Wij gaan je er in dit blog een antwoord op geven.

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Een koolhydraatarm dieet is een voedingspatroon waarbij je zo weinig mogelijk snelle koolhydraten (suikers) tot je neemt. Dat wil zeggen dat je alle suikers, zetmeel en vezels uit je dieet schrapt. In de praktijk betekent dit dat je minder dan 30% van de energie die je inneemt afkomstig is van koolhydraten. Koolhydraten zitten bijvoorbeeld in brood, aardappels, peulvruchten, groente en fruit, maar ook in frisdrank, koek en snoep. Deze snelle koolhydraten vervang je door langzame koolhydraten en eiwitten. Denk daarbij aan groenten, vlees, vis, noten en eieren. Hierdoor blijf je langer verzadigd en blijft je bloedsuikerspiegel op peil waardoor het honger gevoel uit blijft.

Pas op voor verborgen suikers

“Snelle” koolhydraten zijn, zoals aangegeven, te herkennen als suikers, bijvoorbeeld in koekjes, taart, snoep. Wees je er echter van bewust dat deze snelle koolhydraten ook veelvuldig aanwezig zijn in brood, ontbijtkoek, yoghurt, karnemelk en muesli. Dat bakje muesli met yoghurt ‘s ochtends waarvan jij denkt dat het goed voor je is, zorgt in feite alleen maar voor een kilootje extra. Daarnaast zijn suikers ook verborgen in ander voedsel, bijvoorbeeld in kant-en-klaarmaaltijden, in sauzen en soepen en heel veel producten in de schappen van de supermarkt. Je lichaam zet deze suikers snel om in glucose. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel en krijg je energie. Helaas leidt dit echter tot een kettingreactie in je lichaam. Eigenlijk is het niets meer en niets minder dan een aanslag op je gezondheid. Deze piek in je bloedsuikerspiegel bevordert bijvoorbeeld de vetopslag. Daar word je dus dik van.

Ga voor langzame koolhydraten

Om aan je koolhydraten te komen en je streefgewicht te bereiken of behouden, kun je daarom beter “langzame” koolhydraten eten. Zoals bijvoorbeeld uit broccoli, havermout, vlees, quinoa en nog veel meer. Dit zijn plantaardige koolhydraten die vooral zetmeel en vezels bevatten in plaats van geraffineerde suikers. Deze koolhydraten worden niet snel, maar heel langzaam door je lichaam opgenomen. Zo komt er niet te veel energie tegelijkertijd in je lichaam binnen en dus hoeven je lichaamscellen geen extra energie te bewaren. Je krijgt geen bloedsuikerpiek en houdt langer een verzadigd gevoel.

Ben jij van plan om een koolhydraatarm dieet te gaan volgen? Ga dan niet zelf maar wat aanmodderen. Vraag een diëtiste of je huisarts om hulp zodat je op de juiste en meest gezonde manier hiermee aan de slag kunt gaan. Alleen zo zul je afvallen met een koolhydraatarm dieet en dit resultaat ook vast kunnen houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here