Wat doet muziek met je humeur?

0
950
muziek

Muziek kan je helpen bij verschillende mentale ziektes, maar het schijnt zelfs ook te helpen bij fysieke klachten. Het is erg krachtig, ongeacht naar welk genre je luistert. Zo helpt het je op de eerste plek om je te ontspannen. Dit is erg belangrijk voor je lichaam en geest. Daarnaast neemt het zorgen weg en zorgt het ervoor dat je gaat dansen en meezingen. Naar muziek luisteren is dus niet zomaar iets, maar heeft veel invloed op ons leven en lichaam.

Wat muziek met je humeur doet

Wanneer je een rotdag hebt en je zet muziek aan, is de kans groot dat je binnen korte tijd weer vrolijk bent. Je moet dan uiteraard wel vrolijke nummers aanzetten, deprimerende muziek kan er juist voor zorgen dat je neerslachtig wordt. Naast het luisteren naar nummers is ook het meezingen goed voor je, want dit kan ervoor zorgen dat je stress verminderd.

Er zijn nog meer voorbeelden te vinden van wat muziek met je humeur doet. Zo zorgt het geluid in de lift ervoor dat jij je niet gaat vervelen, het deuntje in de wachtzaal van de dokter laat je je beter voelen en de muziek in een restaurant zorgt ervoor dat je meer gaat eten. Het is gezellig, jullie kletsen en eten wat, en door de achtergrondgeluiden blijf je langer zitten waardoor je automatisch meer eet.

Ook bij kinderen werkt het op deze manier. Het alfabet wordt aangeleerd door middel van een liedje. Ook het opruimen en eten van het fruit of een broodje gaat vaak gepaard met een liedje en ook andere bekende kinderliedjes worden geleerd en gezongen met muziek.

Het genre is niet belangrijk

Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen muzieksmaak, en het maakt in principe dan ook niet uit naar welke muziek je luistert. Wel zijn er een aantal nummers die vrijwel iedereen kent en welke bijna altijd als positief worden ervaren. Een liedje dat je moeder voor je zong als je vroeger niet kon slapen, bepaalde kinderliedjes of nummers die je gekoppeld hebt aan een leuke herinnering.

Daarnaast zijn er ook nummers die een kalmerend effect hebben. Deze muziek zorgt ervoor dat de angst, stress en zorgen minder worden. Vaak wordt hierbij gedacht aan klassieke muziek of typische muziek om te mediteren, maar R&B of Urban kan dit net zo goed uitoefenen op ons.

De voordelen van muziek

Er hangen dus een aantal voordelen aan het luisteren van bepaalde nummers. Door ontspannende muziek te luisteren vlak voordat je gaat slapen is de kans groot dat je goed slaapt. Zeker wanneer je hierbij je ogen sluit en rustig in- en uit ademt terwijl je luistert, zal je lichaam gaan ontspannen. Maar ook bij het opstaan kan een goed nummer al direct iets voor je doen. Dit is uiteraard wel per persoon verschillend. De één wil rustige muziek om op te starten, en de ander wil juist direct uptempo muziek om gelijk in het ritme te komen.

Ook zorgen bepaalde nummers ervoor dat je lichaam dopamine afgeeft. Dit is een hormoon dat ook vrijkomt wanneer je iets leuks aan het doen bent. Op het moment dat je een nummer hoort dat je leuk vindt, worden er bepaalde delen van je brein in werking gezet.

Ook is het zo dat muziek met veel tijd en herhaling er zelfs voor kan zorgen om talen te leren en je creativiteit meer naar voren te brengen. Neurologische aandoeningen zoals autisme en Alzheimer te behandelen en emotionele stoornissen zoals angst en een laag zelfbeeld te behandelen.

Lees ook: Hou je wel genoeg van jouw eigen huid? Ontdek plankton!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here