Vitamines; tien vragen én antwoorden

0
1193

Vitamines zijn goed voor je, dat weet iedereen. Door veelzijdige en gezonde maaltijden te eten, krijg je genoeg vitamines binnen. Toch zijn er altijd wel vragen te vinden die vitamine-gerelateerd zijn. Daarom laten wij je in dit artikel tien vragen én antwoorden zien die allemaal met vitamines te maken hebben.

Hoeveel verschillende vitamines zijn er en waarom zijn deze zo belangrijk?

Er zijn dertien vitamines, zoals vitamine A, C, D, E en K, en daarnaast ook acht soorten B-vitamines. Vitamines zijn belangrijk omdat deze niet zelf door je lichaam aangemaakt worden. om de functies van je lichaam goed te laten werken, heb je dus vitamines nodig.

Zijn er veel mensen met een vitaminetekort?

Vooral ouderen die medicijnen gebruiken en omdat ze minder buiten zijn of slechter eten kunnen last hebben van vitaminetekort. Mensen die weinig eten, te weinig buiten komen of alleen naar buiten gaan met te veel lagen kleding aan, hebben een gebrek aan vitamine D. Dit is ook zo bij mensen met slechte eetgewoontes of jongeren die op zichzelf wonen.

Wanneer krijg je een tekort aan vitamines?

Vroeger was een vitaminetekort seizoensgebonden, maar tegenwoordig is dat niet meer het geval. Dit komt omdat we nu het hele jaar door verse groenten en fruit kunnen krijgen. wel zou je nog in maart vitamine D kunnen slikken omdat je pas aan het eind van de winter een tekort kan krijgen. doordat vitamine D in je vet wordt opgeslagen, heb je een lange voorraad.

Wat zijn de gevolgen van een tekort?

Heb je een tekort aan vitamine A? Dan is je zicht slechter maar, dit komt in Nederland bijna niet voor. Bij een tekort aan vitamine B kun je problemen krijgen met je zenuwen en bloedbaan. Bij vitamine C krijg je last van afweerproblemen en bij een tekort aan vitamine D neemt de sterkte van je botten en spieren af. Daarnaast heeft dit tekort ook gevolgen voor je afweer. Dit is ook het geval bij vitamine E.

Moeten kinderen en ouderen extra vitamines slikken?

Ja, ouderen en kinderen doen er goed aan extra vitamine D in te nemen. Ouderen kunnen dit doen door middel van pillen, voor kinderen kun je hiervoor beter vitamine D druppels gebruiken.

Wat moet je slikken als je ziek bent?

Ben je chronisch ziek en kom je daardoor veel minder buiten? Dan doe je er goed aan multivitaminen te slikken. Wanneer je ziek bent kan vitamine C een klein beetje helpen.

Moet je als vegetariër extra vitamines nemen?

Als je helemaal geen vlees, vis, zuivel en eieren nuttigt doe je er goed aan om vitamine B12 bij te slikken. Eet je alleen geen vlees en vis, maar gebruik je wel zuivel en eieren dan krijg je via de zuivel en eieren al een gedeelte binnen.

Is het mogelijk te veel vitamines in te nemen?

Ja dit is mogelijk maar niet schadelijk. Als je een teveel aan vitamine C inneemt plas je dit gewoon weer uit. Een teveel aan andere vitamines is niet schadelijk. Wel moet je erom denken niet te veel vitamine A in te nemen, vooral zwangeren niet.

Zit er een verschil in biologische vitamines of die van de drogist?

Er zit geen enkel verschil in goedkope huismerk vitamines of dure biologische of organische vitamines. Sterker nog, vaak blijken de organische varianten ook nog eens synthetisch te zijn.

Kun je beter een multivitaminen slikken?

Nee, multivitaminen zijn alleen zinvol bij algehele noodzaak, bijvoorbeeld wanneer je een hele week slecht hebt gegeten.

Lees ook: Vitamine B complex forte

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here