Verslavingen en de effecten op je omgeving

0
1131
verslaafd iemand

Wanneer jij verslaafd bent aan cocaïne, of een andere drugsverslaving hebt, heeft dit een groot effect. Niet alleen op jezelf, maar ook zeker op de mensen in je omgeving. Waarschijnlijk heb je dit zelfs niet eens door, en daarom alleen al is het ontzettend belangrijk dat je stopt met cocaïne gebruiken. Dit is echter veel makkelijker gezegd dan gedaan, want een verslaving, daar kom je niet zo maar vanaf.

Het cocaïnegebruik herkennen

Iemand die verslaafd is aan cocaïne is over het algemeen erg zelfverzekerd, vrolijk en opgewekt. Ook barst je van de energie, tot het moment dat de drug is uitgewerkt. Dit is het moment dat vaak de volgende lijn wordt genomen. Daarnaast praat iemand die cocaïne gebruikt heeft heel veel, maar luisteren ze erg slecht. Ze zijn vooral met zichzelf bezig, en hebben het idee dat ze veel contacten opdoen en druk bezig zijn. Dit blijkt echter meestal niet zo te zijn.

Ook zijn gebruikers vaak onrustig, overmoedig en opgefokt, en kunnen ze zelfs geïrriteerd raken, kortaf reageren, ongeduldig zijn en maken ze snel ruzie. Verder staan ze strak, zien ze bleek en hebben vaak grote pupillen. Door deze grote pupillen zijn ze gevoelig voor zonlicht, waardoor ze vaak een zonnebril dragen.

Andere punten waarop je iemand met een cocaïneverslaving kunt herkennen is het alcoholgebruik, met name wanneer ze uitgaan. Door de coke voelen ze de werking van de alcohol minder, waardoor ze meer drinken. Ook gaan ze vaak naar het toilet, de meeste lijnen worden ook daar gesnoven zodat ze niet opvallen.

Een pijnlijke neus is ook veelvoorkomend, vaak in combinatie met een loopneus of verstopte neus, en een bloedneus. Is iemand heel erg verslaafd, dan zal hij ook zichtbaar afvallen, want coke vermindert je eetlust.

Welke effect heeft het op de omgeving?

Wanneer iemand verslaafd is heeft dit ook zeker effect op zijn omgeving. Allereerst is het zo dat het voor de omgeving niet makkelijk is wanneer iemand verslaafd is. Daarnaast is er vaak sprake van frustraties, onbegrip, boosheid en verdriet. Hier komt nog bij dat de omgeving zich grote zorgen maakt, en kan er relationele spanning ontstaan. Er zijn ruzies, of het contact valt volledig weg, er wordt geweld gebruikt door de verslaafd en er zijn vaak ook financiële problemen.

Afkicken cocaïne is zeker niet makkelijk, maar wel mogelijk. Met de juiste hulp en de steun van de omgeving kom je al heel ver. Wel is het hierbij uiteraard heel belangrijk dat het lichaam eerst helemaal schoon is, voordat er geestelijk afgekickt kan worden. Het afkicken zelf kan door middel van bijvoorbeeld een detox, en duurt meestal enkele dagen. Hierbij kunnen de verschillende afkickverschijnselen optreden:

  • Darmkrampen
  • Diarree
  • Hartkloppingen
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Trillen
  • Verwardheid met hallucinaties
  • Zweten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here