Wanneer jij je spieren overbelast, verkeerd materiaal gebruikt of de opbouw niet goed aanpakt kan het gebeuren dat er een sportblessure ontstaat. Maar het kan ook gebeuren door een ongelukkige beweging of val. Wat de oorzaak ook is, het is hartstikke vervelend. Maar wat zijn nou de meest voorkomende sportblessures? Je ziet het in onderstaand overzicht.
Knieblessure
Eén van de meest voorkomende blessures is een knieblessure. Wanneer je veel springt, (hard)loopt of rent kan er beschadiging van de kruisbanden of meniscus optreden. Maar dit komt ook veel voor bij wielrenners, volleyballers, voetballers en basketballers. Een knieblessure ontstaat vrijwel altijd als gevolg van een botsing of een ongecontroleerde beweging. Ook kan een blessure ontstaan wanneer het kniegewricht overbelast is.
Lees ook: Het voordeel van een kniebrace
Verzwikte enkel
Na de knieblessure is dit de meest voorkomende blessure. Dit zien we vooral bij volleyballers, (zaal)voetballers en hockeyers maar kan ook net zo goed gebeuren wanneer je niet aan het sporten bent. Een kind dat buiten aan het spelen is en een verkeerde stap zet kan hier bijvoorbeeld ook last van krijgen. Een verzwikking betekent dat de enkelbanden zijn uitgerekt. Maar het kan ook voorkomen dat deze zijn ingescheurd of, in het ergste geval, zijn afgescheurd.
Tenniselleboog
Alle klachten aan de buitenkant van de elleboog wordt gezien als een tenniselleboog. Wanneer de klachten aan de binnenkant merkbaar zijn spreek je van een golferselleboog. Bij beide gevallen is er een niet-bacteriële ontsteking van het peesweefsel aanwezig. Er zitten dan kleine scheurtjes in het peesweefsel. Deze worden veroorzaakt door het overbelasten of letsel. Ondanks de namen hoef je deze blessures niet enkel te ontwikkelen wanneer je tennis of golf speelt.
Zweepslag
Deze blessure zorgt bijna altijd voor een acute pijn dat wordt gevoeld als een felle en plotselinge pijnscheut. Dit voelt als een zweepslag, vandaar ook de naam. Het is een scheuring in de kuitspier die meestal ontstaat wanneer er krachtig aangespannen wordt. Deze blessure komt vaker voor bij sporters van middelbare leeftijd. Een reden hiervoor kan zijn dat spieren minder flexibel worden naarmate je ouder wordt. Bij voetbal, tennis, basketbal en hardlopen is de kans op deze blessure het grootst.
Hamstringblessure
Sportblessures aan de hamstring zien we ook vaak, vooral bij voetbal. Er is zelfs bewezen dat de meeste hamstringblessures tijdens het voetbal voorkomen in de eerste twee maanden van het seizoen. Doordat de hamstrings weinig rust krijgen gaat het meestal fout aan het eind van de wedstrijd. Sportblessures aan de hamstring is vaak acuut. Meestal is er sprake van verrekking of beschadiging van de spiervezels maar de hamstring kan ook afscheuren.
Achillespeesblessure
Deze blessure ontstaat geleidelijk, door een verstoord genezingsproces wordt meestal de pijn veroorzaakt. Deze blessure komt het meest voor bij hardlopers maar ook bij tennis wordt het veel gezien. Ook hierbij hebben sporters van middelbare leeftijd hier vaker last van omdat de kwaliteit van het peesweefsel afneemt. De achillespees kan ook afscheuren. Dit zie je vaak bij sporten als voetbal en rugby.
Liesblessure
Een liesblessure is eigenlijk een verzamelnaam voor alle klachten in de liesstreek. Sportblessures als deze worden vaak gezien bij zwemmers, voetballers en hockeyers. De pijn in de liesstreek is frustrerend. Vaak is de oorzaak een verrekking of een gescheurde spier aan de binnenzijde van het bovenbeen. Maar ook een ontsteking van het schaambeen of een sportershernia komen veel voor.
Sportblessures voorkomen
Veel sportblessures zijn gelukkig makkelijk te voorkomen als je rekening houdt met de volgende dingen:
- Zorg altijd voor geschikte kleding en schoenen
- Wanneer dit nodig is bij de sport, gebruik dan bescherming
- Bouw de training altijd goed op
- Een warming up en cooling down zijn noodzakelijk
- Doe oefeningen waar je spieren van versterken
- Let altijd goed op je gezondheid