Last van stress? Ruim je huis op

0
1279
huis opruimen

Je kent het wel, die mooie fruitschaal op tafel bomvol paperclips, losse fietssleutels en een stapel post op de trap die je nog moet openen. We doen er allemaal aan mee, maar beseffen vaak niet dat teveel rotzooi stressverhogend werkt. Onderzoek toont aan dat al die stapeltjes onafgewerkte post en ongelezen kranten ons een opgejaagd gevoel geven. Onze hersenen worden geprikkeld door alles wat we zien en hoe meer objecten je op je netvlies krijgt, hoe harder je hersenen aan de slag moet om al die prikkels te verwerken.

Waar begin je?

Onbewust weten we heus wel dat we nog moeten opruimen. Maar omdat we daar na een dag werken helemaal geen zin in hebben, gaan we uitstelgedrag vertonen en zelfs meer snacken. Hoe zorgen we voor meer overzicht en voorkomen we rotzooi in huis? Een handig hulpmiddel is je rekeningen te digitaliseren. Zo voorkom je een stapel post die je nog moet verwerken. Ook kun je bijvoorbeeld je spullen overzichtelijk sorteren in een mooie kast met glazen deur. Wanneer je op Google zoekt naar een vitrinekast industrieel vind je de meest uiteenlopende exemplaren.

Je bent niet de enige

Dat je echt niet de enige bent met een onopgeruimd huis, blijkt wel uit het enorme aanbod personal organisers. Een professionele organiser helpt je bij het reorganiseren van je huishouden. Op Netflix kun je zelfs een hele serie bekijken over opruimen. In de serie ‘Tidying up with Mary Kondo’ helpt deze Japanse opruimgoeroe ons weer overzicht te krijgen in de chaos. Een opgeruimde omgeving vermindert stress, creëert rust in je hoofd en zorgt voor een betere nachtrust. En zeg nou zelf, wie wil dit niet?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here