Hoe kun je een winterdip voorkomen?

0
1233
winterdip

Nu we de koude dagen weer in gaan, ligt ook de winterdip weer op de loer. De dikke bewolking, mist in de ochtend, de kou, korte dagen waarbij het om vier uur in de middag al donker is… sommige mensen hebben hier echt veel last van. Heb jij dat ook, dan spreek je van een winterdip. Je bent dan moe, futloos en neerslachtig en je hebt echt de neiging om in je bed te liggen en een winterslaap te houden. Maar er zijn gelukkig een aantal dingen die je kan doen om deze winterdip te voorkomen, minder erg te maken of op te lossen. Wij laten het je zien in dit artikel.

Blauw licht

Het blauwe licht dat je in de ochtend ziet zorgt ervoor dat de productie van melatonine geremd wordt. Melatonine is een hormoon dat je slaperig maakt, en dat wil je natuurlijk niet als je net wakker wordt. In de zomer is het geen probleem om van dit blauwe licht te genieten, maar in de winter kan dit lastig zijn. Probeer tot echt tijd door te brengen in de buitenlucht, en dat het liefst zo vroeg mogelijk vanwege het blauwe licht. Dit kan er echt voor zorgen dat het je winterdip vermindert.

Is het nog niet licht op het moment dat je wakker wordt, of zit je veel binnen? Dan kun je ook kiezen voor een energielamp. Deze kun je naast je bed zetten maar bijvoorbeeld ook op je bureau. Deze lamp bootst het blauwe daglicht na, zodat je minder last hebt van je winterdip.

Denk aan je gezondheid

Je moet natuurlijk altijd aan je gezondheid en je vitamines denken, maar in de winter misschien net even meer. Juist omdat we geneigd zijn binnen onder een warme deken te blijven. Blijf voldoende bewegen zodat je winterdip minder diep wordt. Het beste is natuurlijk om dit in de buitenlucht te doen. Zorg ook voor voldoende vitaminen door gezond te eten, eventueel aangevuld met supplementen.

Wat daarnaast ook goed is voor je gezondheid is om het daglicht naar binnen te halen. Gooi de gordijnen dus open en zet eventueel het raam even op een kiertje om wat frisse lucht binnen te halen. Ook in de pauze kun je prima even een rondje lopen in de buitenlucht.

Mentale gezondheid tegen een winterdip

Een positieve stemming zorgt ervoor dat die winterdip nog lekker even wegblijft. Schrijf daarom elke dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Houd je van mediteren? Doe dit dan ook elke dag een paar minuten. Problemen worden zo in perspectief geplaatst en je zorgt ervoor dat je de dingen in het leven positiever inziet.

Ook door je ergens op te verheugen blijf je positief. Dit kan iets groots zijn zoals een weekendje weg met je partner, maar ook het koken van je favoriete maaltijd, uit eten gaan met vrienden of een cadeautje voor jezelf kopen kan hierbij helpen.

Lichttherapie

Lukt het je echt niet om naar buiten te gaan, meer te bewegen en het licht op te zoeken? Dan is lichttherapie misschien wel een goed idee. Door een kuur van een paar dagen te doen voel jij je energieker en frisser, waardoor je meer zin hebt om te gaan bewegen. Deze kuur doe je door elke ochtend op hetzelfde tijdstip de energielamp in te schakelen. Hierbij is het belangrijk dat het licht voor minimaal 20 minuten op je ogen valt. Doe je dit vijf dagen achter elkaar dan zul je al snel merken dat je meer energie hebt.

Lees ook: De health check: hoe is het met jouw gezondheid?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here