De health check: hoe is het met jouw gezondheid?

0
2580
health check

Het is heel normaal dat we lichamelijk meer klachten krijgen als we ouder worden. Dat hoort er een beetje bij. Maar weet jij hoe het op dit moment met jouw gezondheid gesteld is? Een health check kan je helpen om daar inzicht in te krijgen. Wat dat precies is en of je voor een health check een vergoeding van je zorgverzekering krijgt, leggen we je graag uit.

Een health check: wat is het?

Ben je benieuwd hoe het met je gezondheid is? Dan kun je een health check laten doen. Dit valt onder preventieve gezondheidszorg. Dat betekent dat je wordt gecheckt, zonder dat je specifiek ergens last van hebt. Je krijgt op deze manier een duidelijk inzicht in je gezondheid. Bijvoorbeeld of je een verhoogde kans op hart- en vaatziekten hebt. Of misschien op een ander vlak risico’s loopt. Meestal duurt zo’n check ongeveer een half uur. Na de check krijg je persoonlijk advies.

Wanneer is het tijd voor een health check?

Je bepaalt zelf wanneer je het nodig vindt om een health check te doen. Voor de een is dat als de 50 steeds dichterbij komt. De ander doet het rond zijn of haar dertigste. Vaak wordt aangeraden om het te doen als je wat ouder bent, omdat dan de mogelijke risico’s ook groter worden. Maar zit er bij jou in de familie bijvoorbeeld diabetes of astma? Dan kan het geen kwaad om zo’n check eerder te doen

Dit wordt er gecheckt

Het verschilt per instelling wat er in de health check zit. Maar in grote lijnen kijken ze naar:

  • Je lengte en gewicht om je BMI te bepalen.
  • Bloeddruk
  • Vetpercentage en spiermassa
  • Cholesterolgehalte
  • Glucosegehalte
  • Conditie en longfunctie

Precies weten waar je aan toe bent? Informeer dan bij de kliniek waar je naartoe gaat.

Vergoeding health check uit je zorgverzekering

Ben je benieuwd of je aanmerking komt voor een vergoeding van je zorgverzekeraar? Check dan de polisvoorwaarden van je zorgverzekering. Sommige verzekeraars vergoeden het wel, anderen niet. Soms heb je een aanvullende zorgverzekering nodig om een vergoeding te krijgen.

Het is natuurlijk fijn als er niks bijzonders uit jouw health check komt. Dan zijn je basiswaarden gezond en past je leefstijl bij je lijf. Komt er wel iets ernstigs uit de uitslag? Dan word je daar uiteraard over geïnformeerd en doorverwezen naar een specialist die je verder helpt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here