Hoe herken je een depressie?

0
1077
depressie

We hebben het vaak over een deprimerend gevoel, deprimerende dag of sfeer zonder dat we echt weten wat dit inhoudt. Sterker nog, vaak weten we niet eens wat een depressie nou eigenlijk betekent. Ongeveer één op de twintig volwassenen krijgen op een bepaald moment in hun leven te maken met een depressie. Het is dan ook een veel voorkomende aandoening, waar niet heel veel over bekend is. De gevolgen van een depressie worden dan ook vaak onderschat.

Wat houdt het hebben van een depressie precies in?

Wanneer je depressie bent heb je last van een veelal sombere en niet normale stemming voor een langere tijd. Dit is het bekendste symptoom maar ook het verliezen van interesse of belangstelling hoort hier bij, ook voor dingen die je vaak juist wel leuk vindt. Al deze klachten ontstaan over een langere tijd en iemand die depressief is heeft hier bijna dagelijks last van, voor een groot deel van de dag.

Wanneer klachten gerelateerd aan een depressie langer dan twee weken aanhouden en dit effect heeft op je dagelijks functioneren spreek je van een depressie. Neem als voorbeeld dat je niet meer voor je kinderen kunt zorgen of je niet meer kan concentreren op je werk. Ondanks dat depressiviteit voor kan komen bij mannen en vrouwen in alle leeftijden, komt het bijna twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen.

Wat zijn de symptomen?

Als we verschillende psychiaters moeten geloven heb je last van een depressie wanneer je ten minste twee weken lang last hebt van vermindering van interesse, een depressieve stemming of vermindering van plezier. Daarnaast moet je ook drie van de onderstaande symptomen hebben:

  • Gewichtsverlies en een verminderde eetlust
  • Gewichtstoename en een vergrootte eetlust
  • Slecht slapen, slapeloosheid of te veel slapen
  • Erg geremd zijn of juist rusteloos en geagiteerd zijn
  • Verlies aan energie en vermoeid zijn
  • Veel last hebben van schuldgevoelens en een gevoel van waardeloosheid
  • Moeite met concentratie, nadenken en het maken van beslissingen
  • Regelmatige gedachtes over de dood of zelfdoding

De oorzaken van een depressie

Mensen die depressief zijn schamen zich hier vaak voor, vrijwel altijd omdat het nog steeds een taboe is om over depressies te praten. Dit is onnodig want je kunt niets doen aan het ontwikkelen van een depressie. Vaak ontstaat deze door verschillende factoren en daardoor is er ook geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Wel spelen onderstaande factoren vaak mee bij het ontstaan van een depressie:

  • Genetisch: wanneer iemand in je familie last heeft van een depressie is de kans aanwezig dat jij er ook een krijgt. Zo hebben kinderen van depressieve ouders drie keer zoveel kans om zelf uiteindelijk ook een depressie te ontwikkelen. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn want vaak zijn er andere omgevingsfactoren nodig om een depressie te ontwikkelen.
  • Sociaal en omgeving: het verliezen van een dierbare, het meemaken van een traumatische ervaring of psychische mishandeling kunnen zeker meespelen bij het ontwikkelen van een depressie. Wel is het zo dat dit vaak gebeurt als je al een aanleg voor depressie hebt.
  • Chemisch: er zijn ook bepaalde stoffen die bij depressieve mensen minder voorkomen in het hersengebied. Denk hierbij aan serotonine en noradrenaline. Hierdoor wordt een sombere stemming vaak verergert.

Behandelen van een depressie

Wanneer je op gesprek gaat bij je huisarts omdat je een aantal symptomen bij jezelf herkent, zal hij eerst met je in gesprek gaan. Dit om de situatie goed in te kunnen schatten. Zijn de klachten langdurig, dan kan de diagnose gesteld worden en zullen jullie samen gaan kijken naar een passende behandeling. Dit zal meestal beginnen met het voeren van gesprekken en het krijgen van adviezen. Dit kan met een praktijkondersteuner. Hij kan je helpen door over je problemen te praten en deze aan te pakken. Ook zal je geadviseerd worden voldoende te blijven bewegen en te zorgen voor een duidelijk dagritme.

Wanneer dit echter niet voldoende of helemaal niet helpt kan het zijn dat de huisarts je antidepressiva voorschrijft. Dit medicijn helpt je om de chemische balans in je hersenen weer te herstellen zodat de verschillende hersencellen beter samen kunnen werken. Naast het voorschrijven van antidepressiva is de kans ook groot dat je een gesprek zal voeren met een psycholoog. Hiermee kun je praten over je klachten en krijg je advies over hoe je deze aan kan pakken.

 

Herken je de symptomen van een depressie bij jezelf of een ander dan is het verstandig contact op te nemen met je huisarts om de situatie te bespreken. Denk je aan zelfmoord of ken je iemand die deze gedachten heeft? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie, dit kan ook anoniem. Je kunt hen 24/7 bereiken via 0800 0113 of via 113.nl.

Lees ook: 5 praktische tips als je wilt stoppen met alcohol of minder wilt drinken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here