Een dag uit het leven van een vegetariër

0
1304
vegetarier

Steeds meer mensen sluiten zich aan bij het idee dat elke dag vlees eten, toch echt tot het verleden behoort. Er worden nu zelfs initiatieven opgericht als ‘De week zonder vlees’ en ‘Eet een maand lang als een vegetariër’. Veelal werkt het erg goed om deze uitdagingen in te zetten. De mensen die hieraan meedoen krijgen namelijk meer het gevoel dat zij het wel vol moeten houden, omdat zij anders de uitdaging niet gehaald hebben. De meeste deelnemers merken in die periodes dat zij het vlees inderdaad niet meer nodig hebben om gezond te leven en iets lekkers op tafel te zetten. En deze kleine gedragsverandering zal uiteindelijk in hun dagelijkse leven opgenomen worden.

Hoe wordt je een succesvol vegetariër?

Er zijn mensen die cold turkey van vleesproducten afkicken. Dit komt vaak door een heel zielig en heftig filmpje wat zij op tv of het internet hebben gezien. De vleesindustrie kan namelijk erg dieronvriendelijk zijn en komt vaak in opspraak. Andere mensen kiezen ervoor om nog maar 2-3 dagen per week vlees te eten. De eerste stap om een succesvolle vegetariër te worden, is om al het vis of vlees uit jouw wekelijkse gerechten te schrappen en te vervangen door iets anders. Het blijft uiteraard belangrijk dat je de juiste en voldoende voedingsstoffen binnen blijft krijgen.

Een vegetariër staat op en eet een gezond en lekker ontbijt bestaande uit peulvruchten en zuivel. Tijdens de lunch kiest de vegetariër voor een broodje met ei, gegrilde groenten of humus (gemaakt van kikkererwten), maar een salade voldoet zeker ook. En tijdens het diner wordt er vooral voor goede vleesvervangers of Tempeh gekozen. Tussendoor drinken de vegetariërs bijvoorbeeld smoothies en eten ze rijstwafels met avocado en cherrytomaatjes. Hetgeen wat je kan helpen om een succesvolle vegetariër te worden is om een duidelijke maaltijdplanning te maken. Bedenk alvast de gerechten voor de komende week en dan hoef je er alleen de boodschappen nog voor in huis te halen.

Besparen door een veganistische lifestyle

Wanneer je minder tot geen vlees eet, bespaar je per maand al snel kilo’s CO2 uitstoot. Dus als je besluit om vegetariër te worden, ben je zelf niet alleen goed bezig, maar werk je ook nog eens mee aan het onderhouden en verbeteren van het milieu. Vegetariërs besparen in hun eentje al snel 1,5 dier, ruim 50m2 aan landbouwgrond en mega veel liters water, omdat de dieren dit niet hoeven te drinken. Wanneer er minder koeien op aarde nodig zijn, zal ook de CO2 uitstoot sterk verminderen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat koeien door hun mest erg veel methaan uitstoten. Jaarlijks stoot een koe wel tot 125 kilo aan schadelijke broeikasgassen uit. Hele lieve dieren, maar zorg dat ze niet in zulke grote getalen meer nodig zijn voor de vleesindustrie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here