De voordelen van spatschermen tegen corona

0
1548
spatschermen corona

Langzaam maar zeker passen we ons aan aan de aanwezigheid van het coronavirus en de door de overheid opgelegde maatregelen. Onder andere horecaondernemers, vervoersbedrijven en winkeliers doen er alles aan om een veilige omgeving te creëren voor zowel hun klanten als hun werknemers. Een erg populaire maatregel is het ‘kuchscherm’. Een spatscherm dat een barrière vormt tussen bijvoorbeeld kassamedewerker en klant, om zodoende eventuele besmettingen te voorkomen.

Goede barrière volgens het RIVM

Alhoewel er nog geen uitvoerig onderzoek is gedaan naar de effectiviteit van spatschermen denken medewerkers van het RIVM dat plexiglas schermen een goede manier zijn om mensen te beschermen in situaties waarbij ze noodgedwongen dicht op elkaar moeten staan. De plexiglas corona schermen voorkomen immers dat kleine vochtdruppeltjes van de ene persoon op de andere persoon terecht kunnen komen. Plexiglas coronaschermen zijn als het ware een grote variant van de spatschermen die gebruikt worden in ziekenhuizen en in de zorg.

Effectiviteit afhankelijk van grootte

Een plexiglas kuchscherm geeft uiteraard geen garantie tegen eventuele besmettingen. Toch zien plexiglas fabrikanten de vraag naar de schermen explosief stijgen. Er zijn nu verschillende bedrijven die speciale op maat gemaakte spatschermen bieden. Welke soort spatscherm het meest geschikt is verschilt per branche. Uiteraard bieden schermen die ruimtes volledig afsluiten de meeste bescherming, maar dit is lang niet altijd een optie in bijvoorbeeld horecazaken of kledingwinkels. Toch kunnen ook deze zaken baat hebben bij plexiglas spatschermen. In de regel bieden grotere schermen meer bescherming, maar ook kleinere schermen kunnen al een groot deel vochtdruppeltjes opvangen. Het grote voordeel van plexiglas kuchschermen is dat ze relatief subtiel zijn. Doordat de schermen zeer helder zijn behoudt je een open en overzichtelijke ruimte, terwijl het besmettingsgevaar drastisch beperkt wordt. Mede door plexiglas spatschermen kunnen winkels en horecazaken weer grotendeels open, hetzij in een enigszins aangepaste vorm.

Verschillende materialen

Verreweg het meest gebruikte materiaal voor spatschermen is plexiglas. Toch worden er ook andere materialen gebruikt zoals polycarbonaat of doorzichtig zeil. In principe heeft het gekozen materiaal weinig invloed op de effectiviteit van de spatschermen. Zolang het materiaal geen vocht doorlaat werken de schermen even goed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here