Coronavirus; wat je moet weten

0
1381

Er is veel te doen rondom het nieuwe, nog vrij onbekende coronavirus dat op de dag dat ik dit schrijf is uitgebroken in China. Waar eerder vandaag werd gedacht dat dit enkel van dier op mens overdraagbaar is, is nu ook bevestigt dat dit van mens op mens mogelijk is. Het coronavirus is een dodelijk virus dat vooral aanwezig is in de provincie Hubei in China. Ook zijn er al besmettingen geregistreerd in Peking en andere provincies.

Wat weten we?

Wat we tot nu toe weten is dat een persoon die besmet is met het virus eerst last kan hebben van een gewone verkoudheid. Dit kan vervolgens oplopen tot ernstige nierfalen. Volgens onderzoekers is het virus ontstaan op een markt in de stad Wuhan, centraal China.

Zuid-Korea

Ook buiten China zijn de mensen op hun hoede. In Zuid-Korea is een Chinese vrouw aangetroffen met dezelfde symptomen en in Thailand ligt er een man met de kenmerken van het virus in het ziekenhuis. In Japan zijn er mensen in quarantaine geplaats omdat niet uitgesloten kan worden dat zij drager zijn van het coronavirus.

Daarnaast hebben verschillende luchthavens en treinstations de nodige maatregelen getroffen. Ze maken gebruik van thermische camera’s die iedereen scant op koorts. Wanneer er iemand met verhoging aanwezig is, wordt deze in quarantaine geplaatst.

Het RIVM is alert

Ook het RIVM heeft laten weten dat zij alert zijn op het mysterieuze virus. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar de regio rondom Wuhan dan ook aangepast. “Vermijd contact met zieke mensen, pluimvee- en vismarkten en -producten en was steeds goed uw handen” zo zegt het departement.

Volgens het RIVM is de kans op besmetting in Nederland overigens erg klein omdat er vanuit Wuhan geen directe vluchten naar Nederland zijn. Wel wordt er gevreesd om dit virus omdat het erg lijkt op SARS. Door deze ziekte zijn er in 2002 en 2003 800 mensen overleden in 37 landen nadat deze ziekte was uitgebroken in China.

Lees ook Gezonder leven met deze 5 tips

Coronavirus bestaat al langer

Voor wie nu denkt dat dit een virus is die pas een paar dagen bestaat; dit is niet zo. Het Middle East Respiratory Syndrome-coronavirus (MERs-CoV) zoals het virus voluit heet is voor het eerst opgedoken in 2012 in het Midden-Oosten en in Zuid-Korea. Sinds deze ontdekking in 2012 zijn er wereldwijd 1800 patiënten met het virus gemeld. Van dit aantal zijn er 640 overleden aan het virus.

Meldingsplicht

Om verdere verspreiding tegen te gaan wil de overheid eventuele patiënten met het coronavirus in Nederland zo snel mogelijk opsporen. Daarom is het coronavirus opgenomen als meldingsplichtige ziekte binnen groep A voor alle behandelaren in het ziekenhuis. Dit betekent dat, wanneer een arts vermoedt dat je besmet bent met het virus, hij hier direct een melding van moet maken bij de GGD.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here