De meest voorkomende oorzaken van allergische reacties

0
2033
Allergische reacties

Veel mensen hebben wel last van een bepaalde allergie, er zijn dan ook veel factoren die kunnen zorgen voor een allergische reactie, van vervelend tot zelfs levensbedreigend. In dit artikel laten wij je de meest voorkomende oorzaken zien van allergische reacties.

Pollen

Hooikoorts, of pollenallergie, is één van de meest voorkomende allergieën. Door jezelf bloot te stellen aan stuifmeel van grassen, bomen en onkruid kan dit leiden tot een allergische reactie. De symptomen van hooikoorts zijn: een loopneus of verstopte neus, niezen en jeukende of tranende ogen. Hooikoorts kan behandeld worden met anti-allergie middelen die de symptomen bestrijden maar dit kan ook met immunotherapie.

Huidschilfers van dieren

De eiwitten die worden uitgescheiden door de talgklieren van een dierenhuid kunnen ook een allergische reactie veroorzaken. Wel kan het twee jaar of zelfs langer duren voordat deze allergie zich heeft ontwikkeld. Moet je het contact met het dier door deze allergie verbreken, dan kan het nog maanden duren voordat de symptomen ook weg zijn. Door het dier regelmatig te wassen, je slaapkamer huisdiervrij te houden en regelmatig de stofzuiger door je huis te halen kunnen de klachten minder worden. helpt dit niet, dan kun je langs de huisarts gaan.

Allergische reacties op huisstofmijt

Huisstofmijt is onzichtbaar met het blote oog, en is een heel klein spinnetje dat leeft van de huidschilfers van dieren en mensen. Huisstofmijt vind je vrijwel altijd binnenshuis, en dan met name op stoffige plaatsen. Een allergische reactie krijg je vooral door de deeltjes die in de lucht komen, deze zijn afkomstig van de ontlasting van huisstofmijt. De kans op een allergische reactie kun je verkleinen door je huis zo schoon mogelijk te houden.

Insectenbeten- of steken

Wanneer je een allergische reactie krijgt op een insectenbeet of insectensteek, kan dit ernstig of zelfs levensbedreigend zijn. Een allergische reactie herken je aan de zwelling en de roodheid van de steek of beet, wanneer deze langer dan een week aanhoudt. Daarnaast gaat zo’n reactie veelal samen met vermoeidheid, misselijkheid en lichte koorts. Ook kan een allergische reactie zorgen voor een anafylactische reactie. Je kan dan last krijgen van netelroos, ademhalingsproblemen, duizeligheid, een snelle hartslag, lage bloeddruk en een zwelling van je keel, gezicht of mond.

Allergische reacties op voeding

Tarwe, noten, pinda’s, melk, kippenei, schelpdieren en soja behoren allemaal tot de meest voorkomende voedingsmiddelen die allergieën kunnen veroorzaken. Binnen een paar minuten na het eten of drinken treedt de allergische reactie al op en hierbij kunnen de symptomen ernstig zijn. Ademhalingsproblemen, overgeven, diarree, huiduitslag en een zwelling rond de mond zijn allemaal symptomen. Is er een levensbedreigende situatie, dan kan een injectie epinefrine nodig zijn.

Lees ook: De 7 trends voor 2020 in gezondheid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here