Zo kun je langer zelfstandig wonen

0
1486
Zo kun je langer zelfstandig wonen

De meeste mensen willen graag zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en deelnemen aan de maatschappij. Door ouderdom, ziekte of een ongeval kan dat helaas plotseling moeilijk worden. Gelukkig kun je tal van ondersteunende maatregelen treffen die de mate van zelfstandigheid flink vergroten, waaronder het laten installeren van een traplift.

Verschillende aanpassingen in huis

Sommige aanpassingen heb je zo gedaan, en andere kosten wat meer moeite. Wordt lopen moeilijk, zorg er dan voor dat je veilig met een rollator door het huis kunt wandelen. Dat doe je door alle drempels te verwijderen en een gladde vloer, bijvoorbeeld van laminaat, aan te laten leggen over de gehele verdieping. Zet daarnaast de meubels zo dat je er niet snel tegenaan rijdt of achter blijft haken. Zo’n gelijkmatige vloer is ook ideaal voor een robotstofzuiger, die ongehinderd kan stofzuigen als je niet meer zelf kunt, of wilt stofzuigen en de familie niet in staat is om elke week te helpen. Je kunt ook je badkamer en wc zo aanpassen dat je er langer, veilig van gebruik kunt maken. Woon je op een etage, of heb je een huis met meerdere etages, biedt een traplift een uitkomst. Zo is de trap niet langer een hindernis.

Aanpassingen in huis aanvragen via de Wmo

Voor aanpassingen in huis die je zelfstandigheid vergroten kun je een subsidie aanvragen via de Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Deze wet heeft namelijk tot doel burgers te ondersteunen om hen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen.

Heb je bijvoorbeeld begeleiding, dagbesteding, alternatief vervoer zoals de regiotaxi of vrijwilligersvervoer nodig, dan kun je dat ook aanvragen via de Wmo.

Als je een traplift wil laten installeren, dan is het mogelijk om via de Wmo een groot deel van je investering terug te krijgen. Dat geldt ook voor tweedehands trapliften. Die zijn bovendien veel goedkoper en van eenzelfde kwaliteit als nieuwe trapliften. Zo kun je dus ook met een klein budget langer thuis blijven wonen.

Bespaar met een tweedehands traplift

Voor iedere soort trap kun je een traplift kopen. Het maakt dus niet uit of je een rechte trap hebt, of een trap met een of meerdere bochten. De Wmo heeft de installatie van trapliften ook een stuk betaalbaarder gemaakt, zeker als je kiest voor een tweedehands traplift. Je hoeft je bij een tweedehands traplift geen zorgen te maken over de kwaliteit. Ze worden namelijk perfect onderhouden en je krijg de zelfde service en montage op maat als bij een nieuwe traplift. Je kunt zo dus voordelig langer zelfstandig blijven wonen en je vrijheid langer behouden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here