Zo kun je je gehoorschade voorkomen

0
1587

Steeds meer landgenoten kampen met vervelende gehoorschade. Gelukkig kunnen we veel zelf doen om gehoorproblemen te voorkomen. Daarbij is het belangrijk gehoorschade zo snel mogelijk te herkennen. Bij verminderd gehoor is een gehoortest sterk aangeraden. Kortom, wat zijn de symptomen van gehoorschade en wat kunnen we er zelf aan doen?

Wat is gehoorschade?

Word je langdurig aan luide geluiden blootgesteld dan kan dit je gehoor ernstig beschadigen. Je hoort minder goed, je verdraagt geluiden steeds moeilijker of je hoort een constante piep- of fluittoon. In dit laatste geval spreekt we van tinnitus, een weinig rooskleurig vooruitzicht. Het is geen pretje om dag en nacht deze vervelende tonen te moeten aanhoren. Gehoorschade beschadigen vooral de fijne trilhaartjes in je binnenoor waardoor ze geluiden niet meer afvoeren. Dit heuvel kan niet meer herstelt worden. Het is dus onherstelbaar en definitief.

Bescherm je oren

Als je weet dat je langdurig in een luidruchtige omgeving verblijft is het beschermen van je oren een goed idee. Draag in dit geval zoveel mogelijk gehoorbeschermers. Geluiden boven de 100 decibel (dB) zijn schadelijk. De veilige grens voor een goed en gezond gehoor ligt op maximaal 80 dB tijdens een maximale periode van acht uur.

Zo voorkom je gehoorschade

Gelukkig kun je vaak zelf gehoorschade voorkomen. Dat doe je door:

 

  • Gehoorbeschermers uit schuimrubber of was te dragen als je een concert bijwoont of professioneel lange tijd in lawaaierige omgeving verblijft
  • Zet het geluid van bijvoorbeeld je radio, televisie of speakers nooit te luid
  • Eet gezond en natuurlijk met sterke antioxidanten en gezonde onverzadigde vetten, vooral omega 3 vetzuren. Deze voeding beschermt je gehoorgang. Sterke antioxidanten vind je vooral in verse groenten en fruit, in onbewerkte noten, zaden en pitten. Die zijn dus ongezouten, niet geroosterd en ongebrand.

Neem regelmatig een ‘stille pauze’

Vervang zogenaamde ‘oortjes’ door een koptelefoon. Die veroorzaakt minder druk op je trommelvliezen

Gehoortest

Laat tijdig een hoortest uitvoeren door een professionele audicien zoals Van Boxtel als je:

  • Plots minder goed hoort
  • Minder vlot gesprekken kunt volgen
  • Moeilijker communiceert
  • Als de kwaliteit van zowel je professionele als je sociale leven achteruit gaat.

Nogmaals, neem gehoorproblemen serieus. Je moet nog je hele leven met je oren doen. Jonge senioren merken het vaak aan dat de televisie wat harder moet of dat zij gesprekken niet goed meer verstaan. Waar merk jij het eventueel aan? Houd het goed in de gaten!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here