Wat te doen bij een navelbreuk?

0
6968

Waarschijnlijk heb je er nooit bij stil gestaan dat het bestond, totdat je er last van kreeg: een navelbreuk. Jazeker, ook in je navel kun je een breuk oplopen, al is dat geen breuk in de traditionele zin van het woord. In dit artikel lees je wat je het beste kunt doen als je als volwassene te maken krijgt met een navelbreuk.

Wat is een navelbreuk?

Een navelbreuk is een uitstulping van het buikvlies rondom de navel. Een dergelijke breuk ontstaat door een verzwakking in de buikwand die uit kan groeien tot een opening. Een deel van je darmen wil door die opening naar buiten, waardoor er een uitstulping ontstaat. Een navelbreuk kan aangeboren zijn en komt bij één op de zeven baby’s voor, maar bij de meeste gevallen verdwijnt hij vanzelf weer.

Hoe ontstaat een navelbreuk?

Navelbreuken kunnen dus aangeboren zijn, maar hoe ontstaan ze dan bij volwassenen? Kort gezegd gebeurt dit meestal in situaties waarbij de buikwand langdurig opgerekt wordt. Denk bijvoorbeeld aan overgewicht, zwangerschappen, zware lichamelijke arbeid, of veelvuldig hoesten.

Symptomen bij een navelbreuk

Een navelbreuk is niet altijd even zichtbaar. Meestal verraden ze zich door een zwelling of uitstulping rondom de navel. Daarnaast kun je mogelijk pijn ervaren bij je navel. Dit uit zich dan vaak in een branderig of zeurderig gevoel.

Maatregelen tegen een navelbreuk

Herken je bovenstaande symptomen, dan zijn er meerdere dingen die je kunt doen. In het ergste geval is een operatie noodzakelijk. Dit is het geval als je darm bekneld raakt of als je heftige pijnscheuten ervaart. In andere situaties kan een navelbreukband uitkomst bieden.

De voordelen van een navelbreukband

Een navelbreukband biedt ondersteuning bij zowel beginnende als verder ontwikkelde navelbreuken. Een navelbreukband is uitgerust met een drukkussentje, dat gerichte compressie biedt waardoor je sneller herstelt en minder pijn hebt.

Heb je last van een navelbreuk of soortgelijke klachten, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan voor advies. Hij kan je vertellen welke maatregelen het beste zijn voor jouw situatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here