Veel mensen die ADHD of ADD hebben, hebben baat bij Ritalin. Dit medicijn stimuleert het zenuwstelsel en zorgt ervoor dat zij rustiger worden, minder snel afgeleid zijn en zich dus beter kunnen concentreren. In dit artikel lees je wat Ritalin is en wat de mogelijke bijwerkingen zijn.
Wat is de werkzame stof?
De werkzame stof van Ritalin is methylfenidaat. Deze stof vind je ook in medicatie voor mensen met narcolepsie en wordt vaak gebruikt in de palliatieve zorg. Het medicijn is stimuleren en zorgt ervoor dat de aandacht en de stemming verbetert. De stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel heeft een vergelijkbaar effect als wanneer er amfetamines gebruikt worden. dit klinkt wellicht tegenstrijdig, want amfetamine zorgt ervoor dat je hyperactief en beweeglijk wordt, maar bij mensen met ADHD is dit dus juist niet het geval. Hoe dit kan, is helaas niet bekend.
ADHD en het gebruik van Ritalin
Ondanks dat Ritalin ook wordt gebruikt voor mensen met narcolepsie, wordt het veelal gebruikt door mensen met ADHD. Mensen die ADHD hebben zijn impulsief, hyperactief en vooral opstandig. Daarnaast is het voor hen heel moeilijk zich te concentreren. Dit geldt vooral wanneer dit voor een langere periode is of wanneer het niet boeiend genoeg is. Door het gebruik van Ritalin worden zij vaak rustiger en zijn ze minder snel afgeleid. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat Ritalin er niet voor zorgt dat het ADHD geneest. Het enige dat dit medicijn doet is het verlichten van de symptomen van deze gedragsstoornis.
Bijwerkingen van Ritalin
Alle medicijnen kunnen bepaalde bijwerkingen hebben, en dat is bij Ritalin niet anders. Er zijn bepaalde bijwerkingen die soms voorkomen. Daarnaast zijn er ook bijwerkingen die zelden en zeer zelden voorkomen. Onderstaand staan ze allemaal genoteerd.
Bijwerkingen die soms voorkomen
- Hoofdpijn
- Slapeloosheid
- Nervositeit
- Misselijkheid
- Buikpijn
- Braken
- Diarree
- Droge mond
Bijwerkingen die zelden voorkomen
- Verminderde eetlust
- Duizeligheid
- Hartkloppingen
- Versnelde hartslag
- Verhoogde bloeddruk
- Hartaandoeningen
- Prikkelbaarheid
- Tics
- Koude handen en voeten
- Kortademigheid
- Hoesten
- Verlies van de spontaniteit
- Slaperigheid
- Vermoeidheid
- Verminderd libido
- Trillende handen
- Spierpijn
- Gewrichtspijn
- Wazig zien
- Huiduitslag
- Jeuk
Bijwerkingen die zeer zelden voorkomen
- Huiduitslag
- Gewrichtspijn
- Borstvorming bij mannen
- Depressies
- Hartritmestoornissen
Lees ook: Wat zijn de oorzaken van tinnitus?