Wat is ketose?

0
1851
metabolisme

Ketose, dat is waar het om draait bij de meeste koolhydraatarme diëten. Of je nu het ketodieet volgt, het paleodieet of het Atkins dieet; ketose is de fase waar je het meest van de voordelen kunt profiteren. Wat ketose precies is lees je in dit artikel.

Dit is ketose

Als je een dieet met weinig tot geen koolhydraten volgt dan zorgt de aangepaste voeding dat er op een gegeven moment geen suikers meer aanwezig zijn in je lichaam. Deze suikers worden ook wel glucose genoemd. Als je geen koolhydraten meer binnenkrijgt uit voeding dan is er nog een reserve in je lichaam, glycogeen genaamd. Als dit ook op is dan blijft er geen andere optie over; je moet vetten verbranden. Dit zorgt ervoor dat het ketonengehalte in je bloed stijgt. Deze ketonen zijn het bewijs dat de vetverbranding in werking is gesteld nadat je lichaam geen koolhydraten meer toegediend krijgt1. Als je deze fase bereikt hebt dan ben je in ketose.

Hoe weet je nu of je in ketose bent?

Je lichaam ondergaat een aantal belangrijke veranderingen als je begint met het vermijden van koolhydraten. De glycogeenvoorraden raken leeg, vetten worden aangesproken voor energie, ketonen worden aangemaakt, de bloedsuikerspiegel daalt en insuline neemt af. Al deze veranderingen in je lichaam kun je niet “zien” vanaf de buitenkant. Toch zijn er manieren om erachter te komen of je in ketose bent of niet.

Je kunt het vaak ruiken aan je adem die een wat vreemd geur krijgt als je in ketose bent. Waarschijnlijk val je af in gewicht, heb je minder zin in eten en ben je sneller uitgeput, vooral als je sport. Als je nog maar net in ketose bent dan kun je zelfs te maken krijgen met de bekende bijwerkingen zoals hoofdpijn, afwezig gevoel en minder energie. Om het zeker te weten kun je je urine testen op de aanwezigheid van ketonen. Dit kun je doen met keto sticks; urine teststrips die verkleuren als je in ketose bent. Het meten kan ook met een bloedmeter die de concentratie ketonen meet.

Eén van de belangrijkste redenen waarom het koolhydraatarme dieet zo goed werkt voor afvallen is de ketose fase. Waarom? In ketose zijn tijdens het afvallen betekent dat je lichaam vetten voor energie gebruikt in plaats van de gebruikelijke suiker (koolhydraten). Als je suiker blijft eten dan raak je nooit in ketose, alleen als je de suikers tot een minimum beperkt kun je de ketose fase bereiken.

Geen koolhydraten?

Wat je nog mag eten is vlees, vis, noten, kaas en zuivel en uiteraard veel groenten. Je lichaam wordt dan gedwongen om vetten te gebruiken voor energie en de ketonen zijn het bijproduct. Als ketonen in je bloed aanwezig zijn dan wordt er gesproken over ketose. Nu je weet wat het is begrijp je waar iedereen het op Facebook over heeft; ketose is de fase van vetten verbranden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here