Wat is hirsutisme?

0
986
hirsutisme

Misschien heb je er al weleens van gehoord, echter is de kans veel groter dat je er nog nooit iets over gehoord hebt. Wanneer je als vrouw hirsutisme hebt, heb je last van overbeharing op het lichaam en in het gezicht. Er zijn dan stugge en donkere haren te zien. Erg vervelend voor vrouwen, want ze kunnen er erg veel last van hebben en zich onzeker voelen. In dit artikel lees je meer over wat hirsutisme precies is.

Hoe kun je last krijgen van hirsutisme?

Er zijn een aantal verschillende oorzaken waardoor je last kunt krijgen van deze donkere en stugge haren. Ongeveer 5% van de vrouwen heeft hier last van, maar vaak wordt het alleen als een cosmetisch probleem gezien. Echter kan het ook zo zijn dat dit voortkomt uit een andere ziekte. Onderstaand staan de verschillende mogelijke oorzaken:

  • Een erfelijke aandoening; in dit geval zie je ook hirsutisme bij andere vrouwen binnen de familie.
  • Vrouwen die PCOS hebben, hebben vaak ook last van hirsutisme door een te hoge aanmaak van testosteron.
  • Wanneer je gevoelig bent voor testosteron. Dit komt onder andere voor bij vetcellen.
  • Hirsutisme kan ook een bijwerking zijn van bepaalde medicatie zoals citalopram, ciclosporine en natriumvalproaat.
  • Ook kan hirsutisme optreden in combinatie met een andere ziekte zoals een eetstoornis of een langzaam werkende schildklier.

Is hirsutisme te behandelen?

Wanneer de oorzaak van hirsutisme bekend is, wordt er gekeken of dit te behandelen is. Indien dit niet het geval is, zijn er ook nog andere mogelijkheden om van die vervelende haartjes af te komen. Zo kun je ervoor kiezen te gaan laseren. Wanneer donkere ongewenste haren donker genoeg zijn kunnen ze verwijderd worden met een laser. Wel is er een kans dat vrouwen met een donkere huidskleur last krijgen van pigmentafwijkingen en littekens.

Ook het slikken van de anticonceptiepil heeft meestal een goed effect bij hirsutisme. Let wel; dit geldt niet voor iedere vrouw. Zeker wanneer hirsutisme is ontstaan vanuit PCOS zal de anticonceptiepil waarschijnlijk niet werken.

Minder voorkomende behandelingen

Er kan worden gekozen voor het behandelen van hirsutisme met spironolacton. Dit is een middel dat tegen mannelijke hormonen werkt, maar heeft ook een aantal vervelende bijwerkingen die op kunnen treden. Zo kun je er misselijk van worden, pijnlijke borsten krijgen en last krijgen van menstruatiestoornissen.

Eflornithine kan ook gebruikt worden. Dit is een crème dat de haargroei in het gezicht vertraagt. Echter wordt deze crème op dit moment niet vergoed door de zorgverzekering, waardoor het een erg prijzige behandeling wordt. Zeker omdat je het twee keer per dag aan moet brengen op de plekken waar het nodig is.

Lees ook: Zó epileer jij je wenkbrauwen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here