Voorkom salmonella infectie

0
1706
waterkraan

Elk jaar zijn er in Nederland tussen de 300 en 400 patiënten waarvan bekend is dat ze een longontsteking door legionella hebben. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger omdat niet alle patiënten goed onderzocht kunnen worden. In de zomer zijn er over het algemeen meer patiënten dan in de winter en vochtige weersomstandigheden lijken ook invloed te hebben.

Bacterie

De legionellabacterie groeit in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius. Als het water als nevel in de lucht komt, kan de bacterie worden ingeademd en zo kunnen mensen besmet raken.

Klachten

De meeste mensen worden niet ziek als ze de legionellabacterie inademen. Klachten ontstaan meestal na enkele dagen. De meeste mensen krijgen milde, griepachtige klachten. Het kan echter ook een ernstige longontsteking veroorzaken. Er bestaat geen vaccin tegen de legionellabacterie, wel is een behandeling met antibiotica mogelijk. Mensen die meer kans hebben om een ernstige longontsteking te krijgen zijn ouderen, mensen met een slechte gezondheid of een verminderde afweer en rokers. Longontsteking door Legionella komt bijna nooit voor bij mensen die jonger zijn dan 40 jaar.

Water

Nevel kan met legionella voorkomen bij het sproeien van water zoals bij douches, fonteinen of hogedrukspuiten. Luchtbevochtiging door apparaten die water vernevelen. Voorbeelden zijn apneuapparatuur en sommige luchtkoelers. De kans dat u thuis ziek wordt door legionellabacteriën is erg klein. Stel de boiler of combiketel goed af op tenminste 60 graden. Gebruik het warme en koude water minimaal wekelijks. Altijd de kraan doorspoelen i.v.m. legionella als u de kraan lange tijd niet gebruikt hebt zoals bij een vakantie. Maak apparaten die water vernevelen of sproeien regelmatig schoon. Laat geen water in deze apparaten staan als het lang niet wordt gebruikt. Zoals de tuinslang, hoge drukspuit en plantenspuit. Bubbelbaden dienen regelmatig gereinigd en ontsmet te worden na ieder gebruik. Luchtbevochtigers dienen regelmatig gereinigd en ontkalkt te worden. Dit geldt ook voor de douche.

Vlees

De salmonella bacterie komt ook voor in rauw vlees met name varkensvlees en kip, eieren, rauwe melk en melkproducten, vis en garnalen. Normaal gesproken veroorzaakt het eten van besmet vlees niet direct een infectie. Pas wanneer de bacteriën zich op het voedsel hebben kunnen vermeerderen, ontstaat infectiegevaar. De salmonellabacterie wordt gedood wanneer een product geheel tot 70 °C verhit wordt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here