Vaderschapstest voor meer zekerheid

0
1521
Vaderschapstest voor meer zekerheid

Een paar jaar geleden schokte Mattie Valk heel Nederland met het tweeling-drama. Zijn euforische geluk over zijn kersverse vaderschap kelderde naar een absoluut nulpunt toen hij erachter kwam dat hij niet de vader was van de pasgeboren tweeling. Dat is vreselijk om mee te maken.

De meeste mannen weten zeker dat zij de vader zijn van hun kindje, maar helaas zijn er ook mannen die twijfelen aan hun vaderschap. Voor hen is er een oplossing, en wel een dna test vaderschap’.

DNA test simpel en snel vanuit huis

Dankzij de grote ontwikkelingen van de afgelopen jaren is het nu heel gemakkelijk geworden om zelf een DNA test te doen. Je kunt online relatief voordelig een vaderschapstest bestellen. De testkit krijg je vaak al de volgende dag in een neutrale envelop thuisgestuurd. Met een wattenstaafje neem je wat wangslijm af bij jezelf en bij het kindje. Dat stuur je vervolgens op naar het laboratorium, waarna je gemiddeld al na een paar dagen de uitslag krijgt. Zo heb je dus eenvoudig en snel duidelijkheid. Voor een vaderschapstest heb je geen toestemming nodig van de moeder, al is het natuurlijk niet zo netjes om dit niet met elkaar te bespreken.

Vaderschapstest voor gemoedsrust of rechtsgeldig

Als je een vaderschapstest wilt doen kun je kiezen voor een test voor de gemoedsrust, of een rechtsgeldige test. Bij een test voor de gemoedsrust mag je zelf de monsters afnemen. Dit mag niet bij een rechtsgeldige test, omdat de uitslag van een rechtsgeldige test bruikbaar moet zijn in een rechtszaak (bijvoorbeeld over de voogdij of de alimentatie). Bij deze test moet daarom een arts of verpleegkundige de DNA-monsters afnemen. De testprocedure is voor beide testen hetzelfde, evenals de betrouwbaarheid.

Vaderschapstest tijdens de zwangerschap

Het is ook mogelijk om tijdens de zwangerschap een vaderschapstest te doen. Dit kan vanaf de negende week van de zwangerschap. Bij een prenatale vaderschapstest kan de vermeende vader zelf wangslijm afnemen. Dit wordt vergeleken met het bloed van de moeder. Dat moet afgenomen worden door een huisarts, verloskundige of bij een prikpost. Een koeriersdienst komt het pakketje vervolgens ophalen en vervoert het naar het laboratorium. De uitslag van de test ontvang je binnen 8 werkdagen.

Ander soort DNA testen

Naast het aantonen van vaderschap kun je ook een DNA test doen als er twijfel bestaat in de familie over verwantschap, als je op zoek bent naar je biologische ouders, maar ook vanuit interesse in genealogie. Met een DNA test kun je namelijk ook ontdekken waar je verre voorouders vandaan kwamen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here