Vaak last van knieklachten? Een kniebrace kan oplossing bieden

0
2075
knieklachten

Jaarlijks krijgen veel mensen te maken met knieklachten. Dit wordt mede veroorzaakt doordat het kniegewricht relatief kwetsbaar is. Veel andere gewrichten zijn zogenaamde komgewrichten die meerdere kanten op kunnen bewegen. Het kniegewricht is een scharniergewricht en kan maar één kan op bewegen. Mede hierdoor kan een blessure eerder optreden. Bijvoorbeeld voor een val of klap.

Een andere oorzaak van de relatief grote hoeveelheid knieklachten, is de hoge belasting. De twee kniegewrichten worden namelijk veel belast. Uiteraard met name tijdens staan en lopen. Daarnaast ook bij beweging zoals hardlopen waarbij schokbelasting optreedt.

Indien u last heeft van knieklachten bestaan de voornaamste behandelingen uit fysiotherapie, rust, een kniebrace of eventueel een operatie. Welke behandeling voor u van toepassing is, zal een medisch specialist u over kunnen adviseren na onderzoek.

Hoe werken kniebraces eigenlijk?

Uw arts of fysiotherapeut kan u adviseren om een kniebrace te gaan dragen. Maar hoe werken kniebraces eigenlijk? Het voornaamste voordeel van een brace is de ondersteuning die het gewricht en de omliggende spieren krijgen. Hierdoor krijgt de knie meer de mogelijkheid om te herstellen. Bijvoorbeeld bij overbelasting.

Ook kan de ondersteuning er voor zorgen dat een verkeerde beweging wordt voorkomen. Bijvoorbeeld een verzwikking, overstrekking of het “door de knie gaan”. Bij bepaalde klachten kan een kniebrace met scharnieren nodig zijn.

Verder kan een kniebrace zorgen voor bescherming. Bijvoorbeeld tegen stoten. Ten slotte kan een kniebandage helpen wanneer u last heeft van een dikke knie. Dit wordt veroorzaakt door vocht en kan worden behandeld en voorkomen dankzij de lichte steun van een kniebandage.

Dankzij een kniebrace kan beweging makkelijk worden. Bijvoorbeeld tijdens het huishouden of werken. Daarnaast kunnen de pijnklachten afnemen en het herstel worden bevorderd doordat uw knie minder wordt belast.

Kniebraces tegen koude knieën

Naast kniebraces en kniebandages, zijn er tegenwoordig ook kniewarmers te verkrijgen. Deze “kousen” zijn fijn voor mensen die last hebben van koude knieën. Bijvoorbeeld in geval van Reuma. De kniewarmers zorgen voor een warmer gewricht waardoor een stijf en onprettig gevoel meer wordt voorkomen.

Worden kniebraces ook vergoedt?

In bepaalde gevallen kan een brace worden vergoedt door uw zorgverzekeraar. Of dat in uw geval ook zo is, hangt af van verschillende factoren. Hierbij kunt u denken aan factoren zoals: uw zorgverzekeraar, het zorgpakket, uw eigen risico, wel of geen verwijzing en het soort klachten.

Welke kniebrace kan ik kiezen?

Welke brace voor u geschikt is, hangt af van het type klachten. Per brace staat beschreven hoeveel steun het kan geven en voor welke soorten klachten het geschikt is. Verder kunt u kiezen uit de hoeveelheid draagcomfort. Een brace met een wat hogere prijs zal vaak een wat beter draagcomfort hebben. Via de volgende link kunt u verschillende braces bekijken: kniebraces te koop.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here