TENS apparaat en zwangerschap

0
1491

Een TENS apparaat is veilig voor een moeder en haar baby. TENS betekent Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation. Het is een medicijnvrije methode om verschillende soorten pijnen, zoals ook bevallingspijn, te verlichten. TENS is een apparaat dat laagfrequente elektronische pulsen door de huid stuurt, om te voorkomen dat pijnsignalen naar de hersenen worden gestuurd. Het stimuleert ook pijnstillende hormonen die endorfines worden genoemd. Voor een zwangere vrouw remmen de pulsen pijnberichten af die afkomstig zijn van de baarmoederhals en de baarmoeder, waardoor de pijn vermindert.

Elektrische pulsen

Een TENS apparaat stuurt elektrische pulsen naar specifieke gebieden in het lichaam, met behulp van draden en drie of vier kleine zelfklevende pads met elektroden. De elektroden zijn verbonden door draden met een batterij-aangedreven pulsar. Twee pads worden onder de beha-lijn geplaatst en twee worden boven de sliplijn geplaatst. Een zwangere vrouw maakt gebruik van een handbediening en levert zachte elektrische stromen die zich verplaatsen naar de locatie van de elektroden. Afhankelijk van de intensiteit van de pijn, kan een vrouw de snelheid en de sterkte van de elektrische pulsen regelen.

De werking van een TENS apparaat

TENS apparaten hebben twee stromingen voor het bevallingsproces. Een sterkere stroom wordt gebruikt tijdens de weeën en een lichtere stroom wordt gebruikt tussen de weeën. Wanneer een TENS machine op een hoge polsfrequentie wordt ingesteld, wordt de pijnlijke deuropening afgesloten. Dit voorkomt dat het pijnsignaal de hersenen bereikt. Wanneer de machine is ingesteld op een lage hartfrequentie, wordt het lichaam gestimuleerd om zijn eigen endorfines vrij te geven.

Een betere werking door sneller gebruik

TENS is het meest effectief bij gebruik aan het begin van de bevalling. Dit zorgt voor een vroege opbouw van pijnstillende endorfines. Wanneer de juiste stroomsterkte is bereikt, zijn de positieve effecten onmiddellijk voelbaar. Hoe langer de vertraging bij het gebruik van de TENS, hoe minder efficiënt de stimulator zal zijn.

Een tintelend gevoel zonder pijn

Veel moeders voelen zich ongemakkelijk bij het gebruik van pijnstillers tijdens de bevalling, omdat ze zich zorgen maken over slaperigheid, waardoor ze enkele uren na de bevalling niet meer voldoende kunnen voeden of zich goed kunnen hechten. Met TENS apparaten zijn er geen zorgen, aangezien de machines tijdens het hele arbeidsproces veilig kunnen worden gebruikt zonder negatieve bijwerkingen. Veel vrouwen melden een prettig gevoel bij het gebruik van een TENS machine. Hoewel het een zacht “pinnen en naalden” gevoel produceert, hebben veel vrouwen gezegd dat ze een tintelend gevoel hebben dat niet pijnlijk is.

Navragen in het ziekenhuis

Een ziekenhuis heeft misschien geen TENS apparaat beschikbaar, dus het is belangrijk om bij het ziekenhuis na te vragen of ze over dergelijke machine beschikken. Als je van plan bent om een TENS machine te gebruiken, kan je er ook één huren bij een gerenommeerd bedrijf. Neem contact op met jouw arts of ziekenhuis voor meer informatie over een geschikt TENS apparaat.

Pijn verlichten tijdens de bevalling

Vrouwen zijn vaak op zoek naar een alternatieve en natuurlijke manier om pijn in verband met de bevalling te verlichten. Een TENS apparaat is hard op weg om een populaire keuze te worden voor natuurlijke pijnverlichting. Als je op zoek bent naar een natuurlijke geboorte, dan is TENS een pijnbestrijdingsmethode die het overwegen waard is.

De voordelen van een TENS apparaat

De voordelen van TENS apparaten zijn talrijk. De gebruiker heeft controle over de elektronische impuls, wat een groot voordeel oplevert. Ook zijn ze draagbaar, waardoor het gemakkelijk is om het apparaat mee te nemen. Je kan het apparaat gebruiken in combinatie met andere geneesmiddelen. Wat ontzettend belangrijk is, is dat er geen bijwerkingen zijn voor de moeder en de baby.

TENS apparaten zijn in het verleden ook al vaak met succes gebruikt om een reeks andere aandoeningen te behandelen, zoals hoofdpijn, rugpijn, slapeloosheid en postpartumdepressie.

Meer informatie nodig? Kijk dan op www.verlichtdepijn.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here