Sportief zonder te bewegen: het onverwachte gezondheidseffect van een massagebad [onderzoek]

0
1991

Wel de gezondheidsvoordelen van sporten, maar er niet voor naar de sportschool. En niet buiten hoeven hardlopen: kan dat? Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dit mogelijk is. Hoe? In een massagebad.

 

Het massagebad combineert een aantal unieke elementen. Krachtige massage verbetert de bloedsomloop. Terwijl u zit in warm water, in een voor uw spieren ontspannen houding. Waardoor u het bad regelmatig kunt gebruiken, zoals u voorheen regelmatig zou gaan sporten. Het bad brengt de gezondheidseffecten van sporten terug, voor iedereen die daar de tijd of de energie niet meer voor heeft.

Bloedsuiker en verbrande calorieën

De wetenschappers deden onderzoek aan de hand van een aantal afhankelijke variabelen. Ze keken bijvoorbeeld goed naar het bloedsuiker en de controle daarvan door het lichaam. Dat is een belangrijke indicator van onze metabolische gezondheid. Daarnaast keken de wetenschappers naar het aantal verbrande calorieën, om te meten hoeveel energie er door de deelnemers werd verbruikt.

 

Er deden 14 mannen mee aan het onderzoek, die allen een uurtje in een massagebad gingen zitten. De temperatuur van het water bedroeg 40 ˚C, voor een realistische opstelling. Het doel was om de lichaamstemperatuur van de deelnemers met 1 ˚C te verhogen, zoals dat door te sporten ook zou gebeuren.

 

De resultaten waren verbluffend. Een uur in een massagebad verbrandde evenveel calorieën als tijdens een half uur stevig wandelen (140 Kcal). Het effect op de bloedsuikercontrole was zelfs nog groter. Na een maaltijd bleef het bloedsuikerniveau bij de deelnemers die het bad gebruikten 10% lager dan bij hen die gingen sporten.

 

Dat toont aan dat het massagebad dezelfde (en zelfs sterkere) effecten heeft op de gezondheid als sporten. Zonder in het bad te bewegen, maar gewoon door het lichaam in de hoge temperatuur van het water te laten masseren. Een unieke vorm om aan de eigen gezondheid te werken, bijvoorbeeld als sporten lastig blijkt of als daar weinig tijd voor is.

Aanvullende gezondheidseffecten

Bovendien bleek het uurtje in een massagebad nog een aantal aanvullende voordelen met zich mee te brengen. Deelnemers vertoonden een betere weerstand tegen ziekten en infecties, dankzij een positieve uitwerking op het afweersysteem. Het lichaam kon zich als het ware beter opladen, dan door te sporten. De weerstand die het bad helpt op te bouwen kan onder andere helpen om langdurige ziekten zoals diabetes type 2 te voorkomen.

Het massagebad als alternatief voor sporten

Het massagebad is op die manier een uitstekend alternatief voor sporten, als dat lastig blijkt of er weinig tijd voor is. Vooral in combinatie met een krachtige massage is het de moeite waard op deze manier aan de gezondheid te werken. Die krachtige en specifieke massage zorgt voor de betere bloedsomloop, die samen met de hoge temperatuur van het water aan de basis ligt van de gezondheidsvoordelen die uit het onderzoek blijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here