Sporten met Parkinson: drie redenen om het te blijven doen

0
1588
Parkinson en sporten

Sporten is gezond voor iedereen. Het helpt je fit te blijven. Ook voor mensen met Parkinson is het raadzaam om te blijven sporten. Hieronder lees je drie redenen waarom. Wil je direct aan de slag? In een nieuw artikel op de voorlichtingswebsite Verder met Parkinson vind je diverse tips en adviezen om te starten met sporten.

Reden 1: verminderen van Parkinsonsymptomen

Onderzoek door Radboud UMC toont aan dat beweging en sport een positief effect heeft op patiënten met Parkinson (RaboudUMC & The Lancet, 2019). Lichamelijke activiteiten kunnen de motoriek positief beïnvloeden en zijn goed voor de balans en het lopen. Ben je benieuwd welke sporten geschikt zijn voor mensen met Parkinson? Bekijk dan het artikel op Verder met Parkinson; daar staat een opsomming van activiteiten.

Reden 2: positief effect op algemene gezondheid

Regelmatig sporten levert belangrijke positieve effecten op (directe en indirecte). Verbetering van de lichamelijke conditie is het direct effect. Het bevordert daarnaast de stoelgang wanneer je last hebt van obstipatie, wat een veel voorkomende klacht is bij de ziekte van Parkinson.

Een belangrijk indirect effect van sporten is dat het helpt om ziekten te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan hart- en vaatziekten en suikerziekte. Ook hebben actieve mensen minder last van botontkalking waardoor er een lager risico is op een botbreuk na een val. Wie regelmatig beweegt, kan gezondheidsrisico’s verminderen!

Reden 3: verandering in de hersenen

Verschillende onderzoeken bij gezonde mensen tonen aan dat door te sporten positieve veranderingen kunnen optreden in de hersenen (Boek: Geen sterk verhaal van Drs. Sander Kers, 2019). Zo worden bijvoorbeeld meer bloedvaatjes aangemaakt in de hersengebieden die actief zijn tijdens het sporten. De verbindingen tussen zenuwcellen worden versterkt en hierdoor communiceren zij effectiever met elkaar. Deze betrokken hersengebieden zijn precies de gebieden die bij ouderen en bij mensen met Parkinson in omvang afnemen. Er is echter meer onderzoek nodig naar de precieze effecten van sporten op de hersenen van mensen van Parkinson. Daarna kan uitsluitsel pas echt worden geboden. Wel kan globaal worden gesteld dat er aanwijzingen zijn dat er ook bij mensen met Parkinson positieve veranderingen optreden in de hersenen.

Wil je op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen en nieuwe onderzoeken die deze hoopvolle resultaten mogelijk bevestigen? Of heb je gewoon behoefte aan meer voorlichting over Parkinson? Bekijk dan de website Verder met Parkinson.

NL-NEUP-200011

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here