Ooit gehoord van elektrisch vapen?

0
2570
vapen

Op het roken van tabak ligt steeds meer een taboe. Als nog rookt, denk je er wellicht over om te stoppen met roken. Het overduidelijk zeer verslavend en de meeste rokers die stoppen, vallen na een tijdje weer terug. Toch zijn er manieren om je van het roken af te krijgen. Veel mensen doen dat door middel van nicotinepleisters of -kauwgom. Maar ook door acupunctuur of zelfs yoga. Toch is het niet alleen de nicotinebehoefte waar mensen last van krijgen maar ook de gewoonte van het opsteken. Dat is de reden dat veel mensen stoppen met roken door middel van een elektronische sigaret oftewel elektrisch vapen. Door elektrisch vapen adem je de waterdamp in, hetgeen je eenzelfde gevoel geeft als het roken van een sigaret. Maar doordat je het nicotinegehalte kunt afbouwen, zorg je er stap voor stap voor dat je je verslaving afbouwt.

Hoe werkt elektrisch vapen?

Als je overstapt naar elektrisch vapen, heb je geen aansteker meer nodig. De energie die je hiervoor nodig hebt, wordt geleverd door een batterij. Deze hoeft doorgaans pas na 24 uur te worden opgeladen. De elektrische sigaret bestaat verder uit een coil, die omgeven wordt door katoen. De hitte ontstaat door de weerstand van de coil. De coil steek je in een reservoir e-liquid. Door de batterij wordt de vloeistof zodanig verdampt dat je deze kunt inhaleren oftewel elektrisch vapen.

De voordelen

Er zitten diverse voordelen aan elektrisch vapen. Zo wordt de lucht van tabaksrook door veel mensen als bijzonder smerig gevonden. Dat heb je niet als je gaat vapen. De e-liquids kun je in verschillende smaken en geuren krijgen. Dat gaat van kruidig tot zoet, er is altijd wel een smaak die bij jou past. Van elektrisch vapen krijg je geen lelijke aanslag op je tanden, gele vingers of kleding die naar een doordringende rooklucht stinkt. En elektrisch vapen kan je effectief helpen als je wilt stoppen met roken. Het helpt je niet alleen bij het afbouwen van je nicotinebehoefte maar ook bij het afbouwen van de gewoonte.  Kies in het begin voor een d-liquids met een wat hoger nicotinegehalte en bouw deze vervolgens in je eigen tempo af, net zo lang totdat je lichaam geen nicotinebehoefte meer heeft. Daarnaast zorgt het elektrisch vapen dat je de gewoonte van het roken niet hoeft te missen. Ook dit bouw je langzaam af.

De nadelen

Elektrisch vapen heeft ook zeker een aantal nadelen. Ten eerste ben je aan dezelfde restricties gebonden als een roker. Dat betekent dat je niet mag roken in horecagelegenheden en je dus hiervoor buiten (in de kou) moet staan. Ten tweede zitten er ook in een elektrische sigaret een aantal bestanddelen die niet echt gezond voor je zijn. Ook over de langetermijneffecten van elektrsich vapen wordt nog veel onderzoek gedaan. Bekend is wel dat er bij veelvuldig gebruik bepaalde gezondheidsrisico’s kleven. Ook kun je in het begin tijdens het elektrisch vapen door de damp last krijgen van een droge mond. Toch kan het een goede stap zijn in jouw proces voor het definitief stoppen met roken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here