Ooglaseren bij bijziendheid en verziendheid?

0
1850
Ooglaseren bij bijziendheid en verziendheid?

Bijziendheid en verziendheid zijn oogafwijkingen waar veel mensen mee te maken hebben. Kort gezegd zien mensen bij bijziendheid slecht veraf en bij verziendheid zien ze juist slecht van dichtbij. Beide oogafwijkingen zijn vervelend en kunnen uiteraard met een bril of contactlenzen worden opgelost, maar een andere mogelijkheid die we hier willen bespreken is een ooglaserbehandeling als oplossing voor bijziendheid of verziendheid.

Bijziendheid

Mensen die last hebben van bijziendheid zien veraf slecht en hebben te maken met een minsterkte of refractieafwijking. In dat geval is er dus een negatieve correctie nodig waarbij een bril of het dragen van contactlenzen een oplossing kan bieden. Maar ook ooglaseren behoort tot de mogelijkheden. Bij bijziendheid wordt het beeld niet op maar voor het netvlies geprojecteerd, aan de binnenkant van het oog. Het gevolg hiervan is dat u onscherp gaat zien. Het voordeel trouwens van een ooglaserbehandeling is dat het natuurlijk het dragen van een bril of contactlenzen overbodig maakt. Wat overigens ook nog tot de mogelijkheden behoort is het plaatsen van lensimplantaten. Hierbij wordt er een kunstlens in het oog aangebracht.

Verziendheid

Als mensen last hebben van bijziendheid is de breking niet sterk genoeg en kunnen ze dus minder goed zien van dichtbij. In veel gevallen merken mensen dat ze bijvoorbeeld de krant niet meer goed kunnen lezen. De krant moet steeds verder weg worden gehouden om de letters nog goed te kunnen lezen en dus wordt het dan tijd om een leesbril met een plussterkte aan te schaffen. Wat er eigenlijk gebeurd is dat het beeld achter het netvlies wordt geprojecteerd waardoor de beelden onscherp worden. Normaal gesproken valt het licht precies op het netvlies waardoor het zich optimaal is. Maar naarmate we ouder worden is die breking niet meer optimaal en dient er dus een positieve correctie plaats te vinden. Een leesbril is dan een oplossing maar een ooglaserbehandeling dan ook. Een ander symptoom is dat mensen met verziendheid last kunnen krijgen van hoofdpijn en/of concentratieproblemen. Samengevat kan bijziendheid worden opgelost door middel van een bril, het dragen van contactlenzen of een ooglaserbehandeling.

Ooglaserbehandeling mooie oplossing

Zoals al gezegd is een ooglaserbehandeling een mooie oplossing bij bijziendheid of verziendheid. Dat is natuurlijk goed nieuws want veel mensen vinden het dragen van een bril of contactlenzen zeer onprettig. Het voordeel van ooglaseren is dat het een permanente oplossing is, snel en pijnloos is. Vanzelfsprekend krijgt u altijd eerste een intakegesprek met de oogarts om te bespreken of bij u een ooglaserbehandeling kan worden uitgevoerd. Vraag wel altijd even na aan uw zorgverzekeraar of de behandeling wordt vergoed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here