Is koffie drinken op het werk gezond?

0
1560

Een vraag die vaak wordt gesteld: is het gezond om koffie te drinken op het werk? Kan het geen kwaad dat er meerdere bakken per dag worden gedronken en heeft dit schadelijke effecten voor onze gezondheid? In dit artikel bespreken we wetenschappelijk onderzoek dat op dit gebied gedaan is. Zo hoef je jezelf niet meer af te vragen of koffie drinken goed of slecht is.

Is koffie goed of slecht?

Deze ene keer wordt koffie geprezen met gezondheidsvoordelen en de andere keer zit koffie in de verdachtenbank. Niet heel lang geleden werd koffie als kankerverwekkend beschouwd door de Wereldgezondheidsorganisatie en stond koffie op de dopinglijst van het IOC.

Tegenwoordig is men tot nieuwe inzichten gekomen. Zo blijkt het dat je niet uitgedroogd raakt van koffie en je er geen water naast hoeft te drinken. Daarnaast is het duidelijk dat koffie op bepaalde manieren een gezondheidswinst voor ons oplevert. De Gezondheidsraad concludeerde in 2015 dat koffie een gunstige invloed heeft. Opvallend was dat koffiedrinkers 30% minder kans hebben op het ontwikkelen van diabetes type 2. Daarnaast is er gezondheidswinst op het gebied van hart- en vaatziekten en beroertes. Koffiedrinkers hebben hier 10% minder kans op. Voor het vermoeden dat er een relatie is tussen verschillende vormen van kanker en het drinken van koffie, is geen bewijs gevonden.

Gelukkig worden van koffie

Naast de gezondheidswinst zoals de Gezondheidsraad deze heeft waargenomen, zijn er nog veel meer gezondheidsvoordelen die een rol schijnen te spelen bij het drinken van koffie. Zo schijnt de kans op zelfmoord kleiner te zijn door gelukshormonen die bij het drinken van koffie worden aangemaakt. De aanmaak van serotonine en dopamine zijn hier verantwoordelijk voor.

De Wereldgezondheidsorganisatie had koffie op een lijst staan met ziekmakende middelen die tijdens het verwarmen vrijkomen. Het KWF heeft aangegeven dat koffie van de lijst is gehaald door de zeer geringe hoeveelheid van de stof die dit triggert.

Hoeveel koppen mag ik per dag drinken?

Maken collega´s zich zorgen dat je teveel koffie drinkt? Dan vraag je jezelf mogelijk af of dit wel of niet terecht is. Door de cafeïne die aanwezig is in koffie, is enige matigheid bij het drinken van koffie echter wel op zijn plaats. Het Voedingscentrum adviseert daarom om niet meer dan drie tot vier koppen koffie per dag te drinken. Daarnaast is het ook belangrijk je te realiseren hoe sterk je koffie zet. Als koffie sterker gezet wordt, zal er namelijk meer cafeïne in de koffie komen. Daarnaast is het goed om rekening te houden met het feit dat koffie uit cups en ongefilterde koffie voor meer LDL-cholesterol zorgt, iets waarmee je bij meerdere koppen koffie per dag zeker rekening mee moet houden.

Tot slot is er uiteraard ook nog jouw nachtrust. Het is belangrijk om goed en diep te slapen, wanneer je net voor het slapen een kop koffie neemt zal dit de slaap belemmeren. Houd er daarnaast rekening mee dat het effect van cafeïne tot 5 uur in het lichaam doorwerkt, wanneer je in de middag een kopje koffie drinkt kan dit in de avond voor problemen bij het slapen zorgen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here