Iedereen heeft weleens een verstopte neus en een schrale, pijnlijke keel. Dit is heel normaal en hoort er nou eenmaal bij, zeker wanneer het buiten kouder wordt. Toch neemt dit niet weg dat een verkoudheid ontzettend vervelend is. In dit artikel geven wij je dan ook een aantal tips om je verkoudheid te voorkomen.
Hoe kom je aan een verkoudheid?
Een verkoudheid is de meest voorkomende virusinfectie ter wereld. Gemiddeld worden volwassenen twee keer per jaar verkouden, bij kinderen kan dit oplopen tot wel tien keer. Vaak wordt gedacht dat een verkoudheid wordt veroorzaakt doordat je te lang buiten in de kou bent. Toch is dit niet waar, het virus wordt namelijk overgedragen door hoesten en niezen. Het virus zorgt voor een ontsteking aan je neus, neusbijholtes en je keel.
Je weerstand op peil houden
Het is uiteraard heel erg belangrijk dat jij je weerstand op peil weet te houden. Dit doe je door voldoende groente en fruit te eten, maar ook door voldoende te bewegen. Daarnaast doe je er goed aan uit te kijken met roken en het drinken van alcohol. Wat ook belangrijk is, is om je vitamines op peil te houden. Zeker vitamine C en D zijn belangrijk voor een goede weerstand. Deze vitamines vind je in bladgroenten, denk aan broccoli en spinazie, maar is ook te koop als supplement. Vitamine D krijg je van de zon, ook in de herfst en winter, maar is daarnaast ook als supplement verkrijgbaar.
Een verkoudheid voorkomen met persoonlijke hygiëne
Wil je niet verkouden worden, dan is je persoonlijke hygiëne erg belangrijk. Je doet er dan ook goed aan je handen regelmatig te wassen en altijd in de binnenkant van je arm te niezen. Nadat jij je handen gewassen hebt droog je deze af aan een schone handdoek of gebruik je hier papieren doekjes voor. Deurklinken en andere dingen die vaak door veel mensen aangeraakt worden, moet je regelmatig schoonmaken. Denk bijvoorbeeld ook aan de hendel van de koelkastdeur, de keukenkastjes, lichtschakelaars en de knop van het toilet.
Zorg er ook voor dat je de lucht in huis regelmatig ververst, door middel van ventilatie. Hiermee verklein je namelijk de kans dat virusdeeltjes in je huis blijven rondhangen. Je kunt daarom ook het beste elke dag even de ramen tegen elkaar open zetten en de ventilatieroosters open laten.
Zorg voor warme kleding
Zorg ervoor dat je altijd warm aangekleed bent wanneer je naar buiten gaat. Als je het koud hebt, ben je namelijk vatbaarder voor infecties, en dus ook voor een verkoudheid. Dit komt omdat je weestand verlaagd wanneer je lichaam het koud heeft. Je lichaam moet op dat moment heel hard werken jou op temperatuur te houden, waardoor het weren van een virus geen prioriteit heeft.
Stress en slaap
Stress en slaaptekort kunnen allebei zorgen voor een verminderd immuunsysteem, zeker wanneer dit langdurig aan de gang is. Het kan er zelfs voor zorgen dat je in een vicieuze cirkel terechtkomt, want veel stress kan leiden tot slapeloosheid. Houd rekening met 7 tot 9 uur slaap per nacht en voorkom dat je last krijgt van chronische stress. Af en toe een beetje stress kan geen kwaad, het kan juist heel gezond voor je zijn, maar wanneer het continu aanwezig is, doet dit je niet veel goeds.
Drink genoeg om een verkoudheid te voorkomen
Als jij voldoende drinkt, maar je vaker plassen. Dit zorgt ervoor dat mogelijke afvalstoffen sneller uit je lichaam zijn, waardoor een virus veel minder kans heeft. Ook zorgt het ervoor je weerstand op peil te houden. Heb je in je omgeving veel mensen die verkouden zijn? Zorg er dan voor dat je genoeg drinkt, met name water of groene thee. In groene thee vind je antioxidanten en deze helpen je schadelijke bacteriën uit te schakelen.
Lees ook: Hoe gezond zijn ontbijtgranen eigenlijk?