Goede luchtkwaliteit door middel van ventilatie

0
1755
ventilatie in huis

Ventilatie is belangrijk. Mechanische luchtafzuiging is in de meeste moderne goed geïsoleerde huizen standaard ingebouwd. De normen die daarvoor in het Bouwbesluit zijn geformuleerd zijn echter het minimum. Daardoor blijft de luchtkwaliteit in de praktijk alleen goed als de ventilatie op de hoogste stand staat.

Gezondheid

Een kwart van de Nederlanders kampt met gezondheidsklachten door met name vocht en onvoldoende frisse lucht in huis. De klachten kunnen concentratiestoornissen, chronische verkoudheid en vermoeidheid zijn, maar ook het ontwikkelen van astma en allergieën.

Twee systemen

Er zijn twee belangrijke typen ventilatiesystemen. Het eerste is een ventilatiesysteem waarbij rechtstreeks lucht van buiten wordt aangezogen door roosters in het raam en de lucht afgezogen wordt uit de keuken, toilet en badruimte. Hierbij wordt dus koude lucht aangezogen en warme lucht uit de woning geblazen. Het andere systeem is het energiezuinige balansventilatiesysteem met warmteterugwinning. Hierbij wordt verse buitenlucht aangezogen en door middel van kanalen en inblaasroosters in de woon- en slaapkamer geblazen en op andere plekken afgezogen. Voordat deze lucht naar buiten gaat, wordt eerst de warmte eruit gehaald, voor verwarming van de binnenkomende lucht.

Badkamer

Buisventilatoren worden veelvuldig gebruikt in badkamers. De ventilator wordt geïnstalleerd tussen de ventilatiebuis waardoor het geluid minimaal hoorbaar is. Een buisventilator heeft een krachtige capaciteit waardoor meerdere afzuigpunten gemaakt kunnen worden in een ruimte. Schakeling kan op meerdere manieren. Via de lichtschakelaar bijvoorbeeld of met een remote.

Vocht

Per dag produceert een gezin meer dan tien liter vocht in huis. Dat gebeurt vooral door te koken, te wassen, en zelfs door gewoon te ademen. Vocht dient afgevoerd te worden door goed te ventileren, want onvoldoende ventilatie kan leiden tot schimmelvorming en gezondheidsproblemen.

Veel studies tonen het directe verband tussen gebrekkige ventilatie in huis en gezondheidsklachten. Zeker bij nieuwere woningen wordt vooral rekening gehouden met energiebesparing. Maar voor een gezond binnenhuisklimaat is de minimumventilatie van het Bouwbesluit onvoldoende en moet doorgaans met een factor twee worden vermenigvuldigd. De hoogste stand dus!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here