Goed kunnen horen is zeer belangrijk in ons leven. Natuurlijk om te kunnen communiceren met anderen maar ook voor onze eigen veiligheid. Mensen met veel gehoorverlies raken op den duur geïsoleerd omdat ze minder goed contact kunnen maken. Vaak zijn ze bang de ander niet te kunnen verstaan en ontwijken dan liever een gesprek. Bovendien staat ons gehoor in een nauw contact met onze emoties.
Wat is geluid
Geluid wordt voortgebracht door trillingen van moleculen. Deze trillingen worden onder andere veroorzaakt door een auto die claxonneert, vogels, een muziekinstallatie of iemand die praat. Deze geluiden worden opgevangen door het oor. Onze oren behoren tot de meest complexe organen in ons lichaam en bestaat uit het buitenoor, het middenoor en het binnenoor. Al deze delen moeten goed samenwerken om ons te kunnen laten horen en verstaan.
Zo vangen we geluiden op
Het zichtbare gedeelte van ons oor is het buitenoor. Bestaande uit de oorschelp, het trommelvlies en de gehoorgang. Geluiden worden opgevangen door de oorschelp. De gehoorgang geeft de geluiden vervolgens door aan het trommelvlies. In het middenoor bevinden zich de gehoorbeentjes. De hamer, stijgbeugel en het aambeeld. Aan de ene zijde zijn deze botjes verbonden met ons trommelvlies. Aan de andere zijde zijn ze verbonden door middel van een membraan dat een kleine opening in de wand van het binnenoor afsluit. De buis van Eustachius verbindt het middenoor met onze keelholte. Dit zorgt ervoor dat de druk op het oor gelijk blijft aan de omgeving. Bij vliegen of rijden in een tunnel kan die druk veranderen en ervaart u ‘dichtslaande’ oren. Dit is te voorkomen door goed te kauwen op bijvoorbeeld kauwgom. Alle binnenkomende geluiden worden verwerkt in het slakkenhuis. Het slakkenhuis is bekleed met vele duizenden kleine haarcellen en vloeistof. Wanneer er geluidsgolven worden doorgegeven door de gehoorbeentjes komt de vloeistof in beweging en buigen de kleine haarcellen. Zenuwuiteinden geven uiteindelijk een boodschap door aan onze hersenen. Om goed te kunnen horen moeten dus de oren, de gehoorzenuw en de hersenen correct samenwerken. Het specifieke horen gebeurt met het oor. Het verstaan gebeurt in de hersenen die deze signalen voor ons omzetten in woorden.
Hoortoestellen
Wanneer deze organen niet meer correct samenwerken wordt het tijd voor een hoortoestel. Vandaag de dag is er heel veel keuze in diverse soorten hoortoestellen. Schoonenberg is één van de hoorspecialisten die u kunnen helpen bij gehoorproblemen. Zij bieden regelmatig geheel gratis hoortest dagen aan. Wacht niet te lang bij gehoorverlies. Met behulp van een hoortoestel kunt u prima blijven horen en verstaan in elke situatie. Een stuk prettiger en veiliger voor uzelf en anderen.