Glutenintolerant? Kies voor een lifestyle met verantwoorde producten

0
876
glutenvrij eten

Voor sommige mensen is het door de aandoening coeliakie noodzakelijk om te eten volgens een glutenvrij dieet. Er ontstaan bij hen beschadigingen aan het slijmvlies van de dunne darm als zij voeding met gluten nuttigen. Deze darm kan belangrijke voedingsstoffen niet genoeg opnemen omdat de werking ervan verslechtert. Dit leidt tot onder meer: gewichtsverlies, buikpijn en ernstige vermoeidheid. Ook komt het voor dat bij mensen de diagnose coeliakie niet wordt gesteld, maar zij wel de klachten door het eten van gluten ervaren. Er is dan sprake van glutensensitiviteit. Net zoals coeliakie is dit tot nu toe helaas nog niet te genezen. Maar doorgaans valt er goed mee te leven door voeding met gluten te vermijden en klachten op die manier te voorkomen.

Onderdeel van eiwitten

Voorheen moesten personen met een glutenintolerantie of glutensensitiviteit veel voedingsmiddelen laten staan. Tegenwoordig is dat dankzij het ruime aanbod aan glutenvrij brood en andere verantwoorde producten, gelukkig niet meer nodig. Gluten zorgen voor de luchtige structuur in bepaalde levensmiddelen en zijn een onderdeel van eiwitten die in allerlei graansoorten en voeding zoals pasta, paneermeel, koek en brood zitten. Onder andere spelt, gerst, rogge en tarwe bevatten gluten maar ook bloem, meel en moutmeel gemaakt van deze granen. Die ingrediënten worden ook verwerkt in producten die minder voor de hand liggen. Daarbij kun je denken aan sauzen, soepen, couscous, snoep, bindmiddelen, kant-en-klaar maaltijden, snacks en zelfs drop.

Boordevol goede bouwstoffen

Voor elke maaltijd van de dag zijn er smaakvolle glutenvrije producten verkrijgbaar, bijvoorbeeld voor een gezonde avondmaaltijd, een verantwoorde lunch en een glutenvrij ontbijt. In een gespecialiseerde glutenvrije webshop heb je uit een gevarieerd aanbod volop keuze voor onder andere: knäckebröd, crackers en beschuit. Voor bij het ontbijt zijn er muesli, cornflakes en glutenvrije ontbijtgranen. Omdat het voor mensen met coeliakie niet bepaald vanzelfsprekend is om vers brood te eten, is het aanbod op dat gebied in het bijzonder een uitkomst. Onder de glutenvrije broden is er meerzadenbrood, bruin en wit brood, rimboebrood, woestijnbrood en rozijnenbrood. Op vaste dagen in de week worden die na bestelling vers verzonden.

Het zijn stuk voor stuk smaakvolle broden die vrij zijn van gluten. Ze zitten wel boordevol met goede bouwstoffen die in lijn zijn met de Schijf van Vijf en de algehele gezondheid ten goede komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here