Gezonde en lekkere producten om de feestdagen glutenvrij te vieren

0
1191
glutenvrij

De decembermaand is in volle gang. Ondanks de bijzondere tijden die we doormaken, is dit een sfeervolle periode. Nu Nederland in een totale lockdown is gegaan, moeten we onze verwachtingen over de bijeenkomsten met familie en vrienden flink bijstellen. Maar gelukkig kunnen we de feestdagen met wat minder mensen toch wel vieren: mooie momenten om naar toe te leven. Niet in de laatste plaats vanwege de mooi gedekte tafel voor een smaakvolle kerstbrunch of een uitgebreid kerstdiner. Dat geldt ook voor tafelgasten met een glutenallergie. Want waar zij vroeger veel lekkers moesten laten staan, is dat dankzij het ruime aanbod aan glutenvrije producten tegenwoordig niet meer nodig. Wil je Kerstmis en Oud & Nieuw ook glutenvrij vieren? In dit artikel vind je allerlei inspiratie.

Glutenvrij dieet

Maar eerst gaan we in op de vraag waarom een glutenvrij dieet voor sommige mensen noodzakelijk is. Dat komt door de aandoening coeliakie. Bij het nuttigen van voeding met gluten, ontstaan er bij hen beschadigingen aan het slijmvlies van de dunne darm. Omdat de werking van de darm verslechtert, kan die belangrijke voedingsstoffen niet voldoende opnemen. Dit leidt tot onder andere ernstige vermoeidheid, gewichtsverlies en buikpijn. Bij bepaalde personen kan er sprake zijn van glutensensitiviteit. De diagnose coeliakie wordt dan niet gesteld, maar iemand ervaart dan wel de klachten als gevolg van het eten van gluten. Coeliakie kan tot nu toe helaas nog niet worden genezen. Door voeding met gluten te vermijden en zo klachten te voorkomen, valt er doorgaans goed mee te leven.

Verantwoorde lekkernijen

Dat komt ook doordat er in de huidige tijd een breed en gevarieerd assortiment glutenvrije levensmiddelen verkrijgbaar is. Het biedt een ruime keuze aan gezonde en lekkere producten voor iedere maaltijd van de dag, dat goed past binnen een glutenvrij dieet. Ook zoete en hartige lekkernijen voor bij de koffie en de borrel zijn gemakkelijk te vinden, in het bijzonder bij webshops die zijn gespecialiseerd in glutenvrije voeding. Ben je een liefhebber van zelfgebakken brood en eigengemaakt gebak? Of vinden de kinderen het leuk om in de kerstvakantie lekker aan de slag te gaan in de keuken? Je kunt online ook glutenvrij meel kopen. Met de mixen voor bijvoorbeeld wit brood, bruin brood of Rimboebrood, bak je zelf mooie en lekkere kerstbroodjes. Ook is er glutenvrij meel voor het bakken van cake, brownies, muffins en zelfs pizza’s. Natuurlijk mag ook pannenkoekenmix niet ontbreken. Met welke glutenvrije producten maak jij er gezellige en overheerlijke feestdagen van?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here