Geef gehoor aan een goede akoestiek voor een goede gezondheid

0
810
vrouw last van haar hoofd op het werk

Er komt steeds meer aandacht voor de negatieve effecten die een slechte akoestiek kan hebben op de gezondheid. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat ruimtes waarin omgevingsgeluiden te veel aanwezig zijn, mensen ziek kunnen maken. Slechte akoestiek kan bijvoorbeeld een gevoel van onrust en stress versterken en leiden tot uitputting. In onder andere kantoorruimtes waar intensief wordt gewerkt, is het daarom cruciaal om een goede akoestiek te realiseren. Dat is minstens zo belangrijk als een frisse atmosfeer, de juiste verlichting en een ergonomische werkplek.

In het verleden werd hier veel onbewust aan voorbij gegaan. Tegenwoordig wordt de akoestiek gelukkig ook gezien als een essentieel element bij het creëren van een interieur. In dit artikel geven we gehoor aan akoestische oplossingen zoals akoestische wandpanelen, die bijdragen aan een gezonde werkomgeving en zorgen voor tevreden mensen op de werkvloer.

Afname van de productiviteit

Een slechte akoestiek veroorzaakt ernstige gezondheidsproblemen. Met name vermoeidheid, stress en hoofdpijn zijn veelgehoorde klachten. Vaak is geluidshinder een bron van frustratie die ergernis opwekt. Op de werkplek worden geluidsklachten als een enorme stoorzender en de veroorzaker van concentratieproblemen ervaren. Uit onderzoek van Marktonderzoeksbureau Ipsos blijkt dat een gemiddelde werknemer per auditieve onderbreking zo’n 10-15 minuten aan concentratie verliest. Dat kan oplopen tot maar liefst 86 minuten per dag. In de praktijk leidt dat tot een serieuze afname van de productiviteit. Gezondheidsklachten kunnen door een slechte akoestiek uiteindelijk zelfs leiden tot ziekte en ziekteverzuim.

Certificeringssystemen voor gebouwen

Ook uit de huidige certificeringssystemen voor gebouwen op het gebied van duurzaamheid en gezondheid, blijkt dat akoestiek een serieuze aangelegenheid is. Akoestiek maakt tegenwoordig ook onderdeel uit van LEED. Dit is een evaluatie- en certificatiesysteem waarmee de duurzaamheidsprestatie van gebouwen kan worden bepaald. LEED staat voor Leadership in Energy and Environmental Design. Bij de accreditatie wordt ook de kwaliteit van de binnenomgeving meegenomen. Geluid is tevens een belangrijke factor binnen de WELL Building Standard. Dit betreft een keurmerk dat de gezondheid in gebouwen meet en monitort. Het doel van WELL is om gebouwen gezonder te maken en daarmee een beter leefklimaat aan gebruikers te bieden. Dit kan leiden tot een hogere productiviteit en een lager ziekteverzuim.

Akoestisch comfort

Om een gezonde akoestiek te kunnen creëren, is het belangrijk om te weten dat geluidsoverlast in werkruimtes op uiteenlopende manieren kan ontstaan. Denk aan luide gesprekken van collega’s, het nagalmen van klanken in grote ruimtes of extern lawaai waardoor mensen elkaar niet goed kunnen verstaan. Gelukkig bestaan er specialistische bedrijven die voor iedere situatie een passende akoestische oplossing bieden, zoals: wandpanelen, geluiddempende plafonds en akoestische scheidingswanden. De laatste optie zorgt voor meer rust en concentratie voor medewerkers. Bovenal wordt er met een akoestische scheidingswand veel aan akoestisch comfort gewonnen. De werkplek transformeert daarmee van een rumoerige zee van geluid in een oase van rust en akoestisch comfort. Akoestische oplossingen zijn trouwens niet alleen geschikt voor kantoorruimtes, maar ook voor hotels, scholen, restaurants, zwembaden en ruimtes met hoge plafonds.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here