De basis van koolhydraatarme recepten

0
2514

Afvallen. Bijna niemand doet het voor zijn plezier. En toch gaan jaarlijks duizenden mensen op zoek naar manieren om gewicht te verliezen en vet te verbranden. Blijvend gewicht verliezen is voor veel mannen en vrouwen een belangrijk doel.
Een goede manier om gewicht te verliezen en gezond te blijven, is door het bereiden van koolhydraatarme recepten. Koolhydraatarme recepten hebben diverse voordelen te bieden, waaronder het feit dat je minder snel dik wordt én geen honger hoeft te ervaren. Het is dan wel zaak dat je de basis van een goed koolhydraatarm recept begrijpt. In dit artikel gaan we daar dan ook dieper op in.

Wat zijn koolhydraten?

Om te begrijpen waarom je moet minderen met koolhydraten is het zaak dat je begrijpt wat koolhydraten zijn. Naast vetten en eiwitten bestaat de dagelijkse energiebehoefte ook uit koolhydraten. Koolhydraten geven je, net als eiwitten en vetten, veel energie en zorgen dat je de dag goed door kan komen. Je hebt twee vormen van koolhydraten. De goede koolhydraten (ook wel complexe koolhydraten genoemd of “trage koolhydraten”) en de slechte koolhydraten (enkelvoudige koolhydraten, “snelle koolhydraten”). Van de goede koolhydraten zal je niet zo’n last hebben. Deze zitten bijvoorbeeld in groenten en fruit, maar ook in havermout. Deze koolhydraten geven hun energie beetje bij beetje vrij en bestaan niet alleen maar uit suikers. Slechte koolhydraten doen dat niet. Die geven hun energie in één keer vrij en zorgen ervoor dat suikers worden opgeslagen als vet. Deze koolhydraten zijn helaas de koolhydraten die onze voeding domineren. Het gaat er bij koolhydraatarme recepten dan ook om dat je juist deze slechte koolhydraten weert.

Hoe weer je slechte koolhydraten uit je recepten?

Het is belangrijk om koolhydraten te kunnen onderscheiden. Dan weet je namelijk precies welke recepten je wel en niet kan bereiden. Typisch koolhydraatarme recepten hebben vaak gemeen dat ze op basis van vlees of vis zijn, vol zitten met groenten en weinig tot geen aardappels, rijst en pasta bevatten. Daarin is het onderscheid tussen goede en slechte producten dan ook al snel gemaakt. Veel mensen eten dagelijks aardappels, rijst of pasta en beseffen niet dat deze producten boordevol enkelvoudige koolhydraten zitten. Vaak worden deze gerechten ook nog eens met sausjes op smaak gebracht, waardoor er nog meer koolhydraten aan worden toegevoegd. Door deze bronnen van koolhydraten uit je voeding te weren kun je dus koolhydraatarmer gaan eten en drinken.

Koolhydraatarme recepten vinden

Een goed koolhydraatarm recept vind je in kookboeken die zich hebben gericht op koolhydraatarm eten en drinken, maar ook op vele websites. Er zijn complete Facebookgroepen die recepten uitwisselen. Het is dus erg prettig om met koolhydraatarme recepten af te gaan vallen, want het hoeft vrijwel geen geld te kosten. Het is ook eenvoudig om producten te kopen, want alle ingrediënten voor een koolhydraatarme maaltijd vind je gewoon in de supermarkt. Je hoeft er dus niet ingewikkeld voor te gaan doen of op bepaalde plekken te bestellen. Vind hier verschillende koolhydraatarme recepten.

Kun je makkelijk afvallen?

Koolhydraatarme recepten worden gezien als een makkelijke manier van afvallen. Het is natuurlijk ook alleen maar een verandering van voeding die je doorvoert. Je hoeft er niet bij te sporten en dat bespaart je een hoop tijd en energie. Je kan dus gerust stellen dat koolhydraatarme gerechten je helpen om op een makkelijke manier gewicht te verliezen. Wil je nadien op gewicht blijven en niet weer aankomen? Dan is het voor jou heel belangrijk dat je koolhydraatarm blijft eten en drinken, ook nadat je je streefgewicht bereikt hebt. Alleen als je dat volhoudt, kun je voor langere tijd profiteren van een gezonder gewicht. En je zal dan merken dat koolhydraatarm eten en drinken veel meer positieve gevolgen voor je heeft dan alleen het verliezen van gewicht en het verbranden van vet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here