Afkicken van een GHB-verslaving

0
825
man die aan het afkicken is

Als willen is veranderd in moeten, spreek je van een verslaving. Met andere woorden: dan is iemand afhankelijk geraakt van een bepaald middel of van een specifiek soort gedrag. Mensen kunnen verslaafd raken aan onder andere: drugs, alcohol en medicijnen. Maar ook verslaving aan gokken, gamen of seks komt veelvuldig voor. De afhankelijkheid kan zowel lichamelijk als geestelijk tot uiting komen. Bij lichamelijke afhankelijkheid ervaart iemand ontwenningsverschijnselen zodra die een bepaald middel niet meer gebruikt, zoals: misselijkheid, angstgevoelens en trillen.

Bijvoorbeeld als iemand is verslaafd aan GHB moet het lichaam opnieuw in balans komen als er niet meer wordt gebruikt. Dat komt doordat het aan het middel gewend is geraakt. Bij geestelijke afhankelijkheid voelt een verslaafd persoon zich niet prettig zonder het middel of de handeling.

Populaire partydrug

GHB is de afkorting van Gamma Hydroxy Butyraat. Omdat GHB een extreem verslavende drug is, neemt het aantal mensen dat verslaafd raakt de laatste jaren snel toe. Het middel geeft een aangename roes en heeft bijna geen kater-effect. Daarom is het een populaire drug in de partyscene en in de swingerswereld. GHB werkt in op neurotransmitters: stoffen die prikkels overbrengen tussen cellen in de hersenen. Het middel is onder andere van invloed op dopamine. Deze stof is betrokken is bij verschillende functies, zoals het ervaren van blijdschap en genot.

Het effect hangt af van de hoeveelheid die wordt gebruikt. Bij lage dosering kan de drug een plezierig, ontspannen gevoel geven. Remmingen en angsten verminderen. Daarnaast kan GHB seksueel stimulerend werken en ontstaan warme gevoelens voor andere mensen.

Hoe herken je een GHB-verslaving?

De drempel om het te gebruiken is laag omdat het een goedkoop middel is dat zelf valt te produceren. Omdat gebruikers om hetzelfde effect te bereiken steeds meer van het middel nodig hebben, ligt een GHB-verslaving gauw op de loer. Het middel is zowel geestelijk als lichamelijk zeer verslavend en kent gevaarlijke onthoudingsverschijnselen. Mensen met een GHB-verslaving kunnen niet meer genieten van seks of uitgaan zonder het gebruik van de drug. Om hetzelfde effect te bereiken, hebben ze steeds meer van het middel nodig. Iemand die verslaafd is aan GHB heeft last van onder andere: slapeloosheid, hevig transpireren en trillen. Daarnaast vertoont hij paniekverschijnselen als hij het middel niet kan gebruiken en ontkent hij zijn probleem.

Afkicken van GHB

Aan het stoppen met het gebruik van GHB zijn grote risico’s verbonden. Het kan tot gevaarlijke ontwenningsverschijnselen leiden als een gebruiker afkickt zonder de juiste medische begeleiding. Angsten, verwardheid, depressie, hallucinaties, psychose, delirium, epileptische aanvallen en hartritmestoornissen, zijn voorbeeld van afkickverschijnselen. Het afkicken van GHB vereist daarom behandeling onder begeleiding van een team van professionals in een gespecialiseerde verslavingszorg instelling. De zorgspecialisten bieden daar hulp en advies bij allerlei verslavingen en kijken daarnaast naar de mogelijke onderliggende oorzaken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here