Wat zijn de voordelen van Vitamine C?

0
1445
Vitamine C voordelen

7 voordelen van Vitamine C

Eén van de meest essentiële vitamines is Vitamine C. Omdat het niet door het lichaam kan worden aangemaakt, moet je bewust zorgen voor genoeg Vitamine C. Niettemin heeft het vele rollen in uw lichaam en is het gekoppeld aan indrukwekkende gezondheidsvoordelen. De Vitamine C voordelen zijn legio. Het is oplosbaar in water en te vinden in veel soorten fruit en groenten. Voorbeelden zijn sinaasappels, aardbeien, kiwi’s, paprika’s, broccoli, boerenkool en spinazie.

Hoeveel Vitamine C heb ik nodig per dag?

De aanbevolen dagelijkse inname voor vitamine C is 75 mg voor vrouwen en 90 mg voor mannen. Hoewel het vaak wordt aangeraden om uw vitamine C-inname uit voedsel te halen, vragen veel mensen om supplementen om aan hun behoeften te voldoen.

Hier zijn 7 wetenschappelijk bewezen Vitamine C voordelen van het nemen van een vitamine C-supplement:

Vitamine C voordelen supplement

1. Sterk antioxidant dat het risico op chronische ziekten kan verminderen

Eén van de Vitamine C voordelen is een sterke antioxidant die de natuurlijke afweer van je lichaam kan versterken. Antioxidanten zijn moleculen die het immuunsysteem versterken. Ze doen dit door cellen te beschermen tegen schadelijke moleculen, de zogenaamde vrije radicalen. Wanneer vrije radicalen zich ophopen, kunnen ze een toestand bevorderen die bekend staat als oxidatieve stress, die is gekoppeld aan veel chronische ziekten. Studies tonen aan dat het consumeren van meer vitamine C voordelen heeft. Voor uw bloed kunnen de antioxidanten niveaus tot 30% verhoogd worden. Dit helpt de natuurlijke afweer van het lichaam tegen ontstekingen.

Vitamine C voordelen: sterk antioxidant

Vitamine C is een sterke antioxidant die uw bloed-antioxidanten niveaus kan verhogen. Dit kan helpen het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen te verminderen.

2. Kan helpen bij het bestrijden van hoge bloeddruk

Ongeveer een derde van de Amerikaanse volwassenen heeft een hoge bloeddruk. Hoge bloeddruk brengt u het risico op hartaandoeningen, wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. Studies hebben aangetoond dat één van vitamine C voordelen is de bloeddruk verlagen bij mensen met en zonder hoge bloeddruk. Een dierstudie toonde aan dat het nemen van een vitamine C-supplement hielp de bloedvaten te ontspannen die bloed uit het hart vervoeren, wat hielp de bloeddruk te verlagen.

Vitamine C voor verlagen bloeddruk

Uit een analyse van 29 humane studies dat het nemen van een vitamine C-supplement de systolische bloeddruk  (bovenste waarde) verlaagd. Eén van de beste Vitamine C voordelen. Bij gezonde volwassenen gemiddeld met 3,84 mmHg en diastolische bloeddruk (lagere waarde) met 1,48 mmHg verlaagde. Bij volwassenen met een bestaande hoge bloeddruk verlaagde vitamine C-supplementen de systolische bloeddruk met gemiddeld 4,85 mmHg en de diastolische bloeddruk met gemiddeld 1,67 mmHg (9). Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, is het niet duidelijk of de effecten op de bloeddruk op de lange termijn zijn. Bovendien zouden mensen met hoge bloeddruk niet alleen op vitamine C moeten vertrouwen voor behandeling.

Vitamine C voordelen: verlagen de bloeddruk

Vitamine C-supplementen blijken de bloeddruk te verlagen bij zowel gezonde volwassenen als volwassenen met een bestaande hoge bloeddruk.

3. Bestrijdt hartziekte Risicofactoren, potentieel verlaging hartziekte risico

Hartziekten zijn wereldwijd de nummer 1 doodsoorzaak. Veel factoren verhogen het risico op hartaandoeningen, waaronder hoge bloeddruk, hoge niveaus van ‘slecht’ LDL-cholesterol, lage niveaus van ‘goed’ HDL-cholesterol en triglyceriden. Vitamine C voordelen kan helpen deze risicofactoren te verminderen, wat het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen. Een analyse van negen onderzoeken met een gecombineerde 293.172 deelnemers toonde bijvoorbeeld aan dat mensen die ten minste 700 mg vitamine C per dag namen, na 10 jaar een 25% lager risico op hartaandoeningen hadden dan degenen die geen vitamine C-supplement innamen.

Meer Vitamine C consumeren, betekent vaak een gezonde levensstijl

Interessant is dat uit een andere analyse van 15 studies bleek dat vitamine C voordelen alleen wordt geconsumeerd met voedsel, niet met supplementen, in verband werd gebracht met een lager risico op hartaandoeningen. Wetenschappers waren echter onzeker of mensen die vitamine C-rijk voedsel consumeerden ook een gezondere levensstijl volgden dan mensen die een supplement namen. Het blijft dus onduidelijk of de verschillen te wijten waren aan vitamine C of andere aspecten van het dieet.

Vitamine C en cholesterol

Een analyse van 13 studies keek naar de impact van het nemen van ten minste 500 mg / dag vitamine C op risicofactoren voor hartziekten, zoals bloedcholesterol- en triglycerideniveaus. De analyse wees uit dat het nemen van een vitamine C-supplement het “slechte” LDL-cholesterol significant verlaagde met ongeveer 7,9 mg / dl en bloedtriglyceriden met 20,1 mg / dl. Kortom, het lijkt erop dat dagelijks inname of consumptie van ten minste 500 mg vitamine C het risico op hartaandoeningen kan verminderen. Als u echter al een vitamine C-rijk dieet gebruikt, dan kunnen supplementen geen extra Vitamine C voordelen voor de gezondheid van uw hart opleveren.

Vitamine C voordelen: verminderd risico hartaandoeningen

Vitamine C-supplementen zijn gekoppeld aan een verminderd risico op hartaandoeningen. Deze supplementen kunnen de risicofactoren voor hartaandoeningen verlagen, waaronder ‘slecht’ LDL-cholesterol en triglyceriden in het bloed.

4. Kan bloedzuurstofniveaus verlagen en helpen aanvallen van jicht te voorkomen

Jicht is een type artritis dat bij ongeveer 4% van de Amerikaanse volwassenen voorkomt. Het is ongelooflijk pijnlijk en gaat gepaard met een ontsteking van de gewrichten, vooral die van de grote tenen. Mensen met jicht ervaren zwellingen en plotselinge, ernstige pijnaanvallen. Jichtklachten verschijnen als er te veel urinezuur in het bloed zit. Urinezuur is een afvalproduct dat door het lichaam wordt geproduceerd. Op hoge niveaus kan het kristalliseren en in de gewrichten terechtkomen. Interessant is dat verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat vitamine C voordelen kan hebben bij het helpen urinezuur in het bloed te verminderen. Met als gevolg daarvan beschermt het tegen aanvallen van jicht.

Vitamine C studies

Een studie van 1.387 mannen toonde bijvoorbeeld aan dat mensen die de meeste vitamine C hadden, significant minder urinezuur in het bloed hadden dan degenen die het minst verbruiken. Een andere studie volgde 46,994 gezonde mannen over 20 jaar om te zien of vitamine C-inname was gekoppeld aan het ontwikkelen van jicht. Interessant is dat mensen die een vitamine C-supplement slikten een 44% lager jichtrisico hadden. Bovendien bleek uit een analyse van 13 klinische onderzoeken dat het nemen van een vitamine C-supplement gedurende 30 dagen het urinezuurgehalte in het bloed aanzienlijk verlaagde. Dit in vergelijking met een placebo. Hoewel er een sterk verband lijkt te bestaan ​​tussen de inname van vitamine C en het urinezuurgehalte. Er zijn meer onderzoeken nodig naar de invloed van vitamine C voordelen op jicht.

Vitamine C voordelen: lager risico op jicht

Vitamine C-rijk voedsel en supplementen zijn in verband gebracht met verlaagde urinezuurwaarden in het bloed en een lager risico op jicht.

Vitamine C voordelen

5. helpt voorkomen dat ijzertekorten door het verbeteren van ijzeropname

IJzer is een belangrijke voedingsstof die verschillende functies in het lichaam heeft. Het is essentieel voor het maken van rode bloedcellen en het transporteren van zuurstof door het lichaam. Interessant is dat vitamine C-supplementen de opname van ijzer uit het dieet kunnen helpen verbeteren. Vitamine C voordelen helpt bij het omzetten van ijzer dat slecht wordt geabsorbeerd, zoals op planten gebaseerde ijzerbronnen, in een vorm die gemakkelijker te absorberen is. Dit is vooral handig voor mensen met een vleesvrij dieet, omdat vlees een belangrijke bron van ijzer is. In feite zou het eenvoudigweg consumeren van 100 mg vitamine C de ijzerabsorptie met 67% kunnen verbeteren.

Vitamine C en bloedarmoede

Als gevolg hiervan kan vitamine C voordelen het risico op bloedarmoede verminderen bij mensen die vatbaar zijn voor ijzertekort. In één onderzoek kregen 65 kinderen met lichte bloedarmoede met ijzertekort een vitamine C-supplement. Onderzoekers ontdekten dat het supplement alleen hielp om hun bloedarmoede onder controle te houden. Als u lijdt aan een laag ijzerniveau, kan het innemen van meer vitamine C-rijk voedsel of het nemen van een vitamine C-supplement helpen uw bloedijzerspiegels te verbeteren.

Vitamine C voordelen: risico verminderen ijzertekort

Vitamine C kan de absorptie van ijzer dat slecht wordt geabsorbeerd verbeteren, zoals ijzer uit vleesvrije bronnen. Het kan ook het risico op ijzertekort verminderen.

6. Verhoogt de immuniteit door de functie witte bloedcellen beter te laten werken

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen vitamine C-supplementen gebruiken, is het vergroten van hun immuniteit. Vitamine C is in veel delen van het immuunsysteem betrokken:

  1. Stimuleert vitamine C de aanmaak van witte bloedcellen, bekend als lymfocyten en fagocyten, die het lichaam helpen beschermen tegen infecties.
  2. Helpt vitamine C deze witte bloedcellen effectiever te laten functioneren terwijl ze worden beschermd tegen schade door potentieel schadelijke moleculen, zoals vrije radicalen.
  3. Is vitamine C een essentieel onderdeel van het afweersysteem van de huid. Het wordt actief naar de huid getransporteerd, waar het als een antioxidant kan dienen en de barrières van de huid kan versterken.

Studies hebben ook aangetoond dat het nemen van vitamine C de wondgenezingstijd kan verkorten. Bovendien zijn lage vitamine C-waarden gekoppeld aan slechte gezondheidsresultaten. Mensen die bijvoorbeeld longontsteking hebben, hebben meestal een lager vitamine C-gehalte en vitamine C-supplementen blijken de hersteltijd te verkorten.

Vitamine C voordelen: versterken immuniteit

Vitamine C kan de immuniteit versterken door de werking van witte bloedcellen te verbeteren, het afweersysteem van je huid te versterken en wonden sneller te laten genezen.

7. Beschermt uw geheugen en denkt terwijl u ouder wordt

Dementie is een brede term die wordt gebruikt om symptomen van slecht denken en geheugen te beschrijven. Het treft meer dan 35 miljoen mensen wereldwijd en treedt meestal op bij oudere volwassenen. Studies suggereren dat oxidatieve stress en ontsteking in de buurt van de hersenen, ruggengraat en zenuwen (in het algemeen bekend als het centrale zenuwstelsel) het risico op dementie kunnen verhogen. Eén van de Vitamine C voordelen is dat het een sterk antioxidant is. Lage niveaus van deze vitamine zijn in verband gebracht met een verminderd vermogen om na te denken en te onthouden.

Vitamine C en dementie

Verschillende onderzoeken aangetoond dat mensen met dementie mogelijk lagere niveaus van vitamine C in het bloed hebben. Ook is aangetoond dat hoge inname van vitamine C uit voedsel of supplementen een beschermend effect heeft op denken en geheugen met de leeftijd. Vitamine C-supplementen kunnen helpen tegen aandoeningen zoals dementie als je niet genoeg vitamine C uit het dieet haalt. Er zijn echter meer studies op mensenbasis nodig om de impact van vitamine C-supplementen op de gezondheid van het zenuwstelsel te begrijpen.

Vitamine C voordelen: beschermt het geheugen

Lage vitamine C-spiegels zijn in verband gebracht met een verhoogd risico op geheugen- en denkstoornissen zoals dementie, terwijl een hoge inname van vitamine C uit voedingsmiddelen en supplementen een beschermend effect heeft.

Onwaarheden over vitamine C

Hoewel vitamine C voordelen heeft volgens veel wetenschappelijk onderzoek, is er ook een andere kant. Want het heeft ook veel ongegronde claims die worden ondersteund door zwak bewijs of helemaal geen bewijs. Hier zijn enkele onbewezen beweringen over vitamine C:

  • Voorkomt verkoudheid: terwijl vitamine C de ernst van verkoudheid en de hersteltijd met 8% bij volwassenen en 14% bij kinderen lijkt te verminderen, kan ze deze niet voorkomen.
  • Vermindert het risico op kanker: een handvol studies hebben de inname van vitamine C gekoppeld aan een lager risico op verschillende vormen van kanker. De meeste onderzoeken hebben echter aangetoond dat vitamine C het risico op kanker niet beïnvloedt.
  • Beschermt tegen oogziekten: Vitamine C is in verband gebracht met verminderd risico op oogziekten zoals cataract en leeftijdsgebonden maculaire degeneratie. Vitamine C-supplementen hebben echter geen effect of kunnen zelfs schade veroorzaken.
  • Kan loodtoxiciteit behandelen: hoewel mensen met loodtoxiciteit een laag vitamine C-gehalte lijken te hebben, zijn er geen sterke aanwijzingen uit studies bij mensen die aantonen dat vitamine C loodtoxiciteit kan behandelen.

Vitamine C voordelen: gezondheidsvoordelen

Hoewel vitamine C vele bewezen voordelen heeft, is niet aangetoond dat het de verkoudheid voorkomt, het risico op kanker vermindert, bescherming biedt tegen oogziekten of loodtoxiciteit behandelt.
Het komt neer op Vitamine C is een in water oplosbare vitamine. Deze moet worden verkregen uit de voeding of supplementen. Het is in verband gebracht met vele indrukwekkende gezondheidsvoordelen. Zoals het verhogen van de antioxidantenniveaus en het verlagen van de bloeddruk. Ook het verminderen van het risico op hart-en vaatziekten en bescherming tegen jichtaanvallen. Daarnaast voor het verbeteren van de ijzerabsorptie, het stimuleren van de immuniteit en het verminderen van het risico op dementie.

De Vitamine C voordelen zijn veel en fantastisch! Over het algemeen zijn vitamine C-supplementen een geweldige en eenvoudige manier om uw vitamine C-inname te verhogen. Vooral als u moeite heeft om genoeg te krijgen van uw dieet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here