5 redenen waarom zwemmen gezond voor je is

0
2294
5 redenen waarom zwemmen gezond voor je is

Misschien doe je het al. Zo niet, dan is het een goed idee om te gaan doen: zwemmen! Regelmatig baantjes trekken heeft namelijk nogal wat voordelen. Welke voordelen dat zijn, hebben we voor je op een rijtje gezet:

1. Zwemmen is goed voor je spieren

Als je last hebt van je spieren dan is het verstandig om te gaan zwemmen. In het water heb je namelijk geen last van de zwaartekracht en de schokbelasting in het water is minimaal. Voor mensen met reuma, rug- en rsi-klachten heeft zwemmen dan ook veel voordelen. Al na een kwartier in het water ontspannen je spieren, kun je je vloeiender bewegen en voel je je ontspannen. Zwemmen verlicht ook de pijn en verstevigt de houdingsspieren.

2. Met zwemmen heb je weinig kans op blessures

Als je zwemt maak je niet direkt contact met voorwerpen of met de grond. Daardoor is de kans op een blessure klein. Heb je al een tijd niet bewogen, of moet je revalideren, dan is zwemmen dus ook een ideale sport om mee te beginnen.

3. Met zwemmen verbrand je veel calorieën

Wil je afvallen, dan is het belangrijk om niet alleen je dieet aan te passen, maar ook te gaan sporten. Korte explosieve sporten, zoals fitness en hockey, zijn dan niet geschikt, omdat je lichaam dan koolhydraten verbrandt in plaats van vetten. Vetten verbranden doe je wél met duursporten, zoals wandelen en hardlopen. Met een half uur zwemmen verbrandt je echter evenveel calorieën als een uur hardlopen of fietsen, doordat je met zwemmen alle spieren in je lichaam gebruikt. Met zwemmen train je niet alleen je schouder- en armspieren, maar ook je buikspieren, omdat je die moet aanspannen om horizontaal in het water te blijven liggen.

Hoeveel calorieën je daadwerkelijk met zwemmen verbrandt, heeft te maken met hoe lang je gaat zwemmen en hoe vaak.

4. Zwemmen zorgt voor ontspanning

Heb je last van stress en van je spieren, dan biedt zwemmen een uitkomst. Bewegen in water heeft namelijk een ontspannen werking op je geest, waardoor stress afneemt. Na afloop stap je ontspannen het zwembad uit.

5. Zwemmen in de zee is goed voor je huid

Neem in de zomer een duik in de zee. Het zoute water is namelijk rijk aan magnesium, wat ervoor zorgt dat het vochtgehalte van je huid op peil blijft. Zeewater is ook goed voor sommige huidaandoeningen, zoals psoriasis.

Het zout en de kaliumchloride in het water versnellen het genezingsproces. Kinderen met eczeem hebben ook baat bij zwemmen in de zee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here